Η Αντιγόνεια, μια ελληνιστική πόλη στην Χαονία της Ηπείρου

Η Αντιγόνεια, μια ελληνιστική πόλη στην Χαονία της Ηπείρου

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Της Λίντας ΤΣΑΜΠΙΡΗ

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Αντιγόνειας βρίσκονται στην κορυφή ενός λόφου με θέα στην πανέμορφη κοιλάδα του Δρίνου που συνέδεε την Ιλλυρία προς τα βόρεια και το Βασίλειο της Ηπείρου προς τα νότια. Το 295 π.Χ., ο Πύρρος, βασιλιάς των Μολοσσών (μίας από τις τρεις κύριες φυλές της Ηπείρου) ίδρυσε μια πόλη και την ονόμασε από τη σύζυγό του Αντιγόνη.

Αντιγόνεια β

Η ταύτιση της θέσης της Αντιγόνειας, οφείλεται στον αρχαιολόγο Dhimosten Budina, ο οποίος στην ανασκαφή του, ανακάλυψε χάλκινα πλακίδια με την επιγραφή «ANTIΓΩNEΩN» (των πολιτών της Αντιγόνειας)

Η πόλη ήταν οργανωμένη σε οικοδομικά τετράγωνα, σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα. Τα εντυπωσιακά τείχη της, μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, περικλείουν στο εσωτερικό τους, μια έκταση 450 στρεμμάτων. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές είχαν αποκαλύψει τουλάχιστον δέκα ιδιωτικές οικίες, πλακόστρωτους δρόμους με αποχετευτικούς αγωγούς και πεζοδρόμια, καθώς και μια στοά η οποία αποτελούσε ένα από τα οικοδομήματα της αγοράς. Επίσης, ήρθαν στο φως χάλκινα νομίσματα της εποχής του Πύρρου, νομίσματα της Κερκύρας, οικιακά πήλινα σκεύη και σε μια οικία, εντοπίστηκαν τα υπολείμματα ενός αργαλειού, με πολλά πήλινα κωνικά υφαντικά βάρη.

Αντιγόνεια γ

Κοντά στην Αντιγόνεια, οι ρωμαϊκές λεγεώνες το 198 π.Χ. νίκησαν τα στρατεύματα του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Ε΄. Αργότερα, το 167 π.Χ., σύμφωνα με την αναφορά του γεωγράφου Στράβωνα, η Αντιγόνεια καταστράφηκε από τις λεγεώνες του Αιμίλιου Παύλου μαζί με άλλες 70 πόλεις της Ηπείρου.

Αντιγόνεια δ

Η μετέπειτα εξέλιξη της πόλης, δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη. Μια τρίκοχη βασιλική στην οποία διατηρείται ψηφιδωτό δάπεδο με ελληνική επιγραφή, μαρτυρεί τη χρήση του χώρου κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Γιώργος Μύτιλης