Η διαφθορά

ΑΠΟΨΕΙΣ
Του Κώστα Χ. ΚΩΣΤΟΥΛΑ
Διαφθορά, μια λέξη που συχνά γίνεται πρωτοσέλιδο θέμα των εφημερίδων και συζητήσεων στα τραπέζια και στα παραθυράκια των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Μια λέξη που η χρήση της μεγαλώνει και γίνεται κάτι σαν «ταυτότητα» της εποχής, της κοινωνίας, της δημόσιας ζωής και της ατομικής συμπεριφοράς. Βγαίνει τόσες φορές στην επικαιρότητα που δίνεται η εντύπωση πως έγινε κανόνας της σύγχρονης ζωής. Και παρόλο που καυτηριάζεται σαν βαριά κοινωνική ασθένεια και παθογένεια τελικά δίνει την εντύπωση πως είναι αθεράπευτη, κάτι σαν «κοινωνικό έητζ» που απειλεί με κατάρρευση όλο το κοινωνικό σύστημα. Και μόνο η συχνή αναφορά γίνεται εθισμός με εκδηλώσεις ανοχής και παραδοχής παρόλο που οι αναφορές αυτές επισημαίνουν την επικινδυνότητα για τα θεμέλια της κοινωνίας μας. Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται για την διαφθορά και την έκτασή της στον δημόσιο βίο.
Και τα περιστατικά που εμφανίζονται επικεντρώνονται κυρίως στη Δημόσια ζωή, σε θεσμούς και όργανα, σε υπηρεσίες και διαχειριστές εξουσίας των δημόσιων πραγμάτων. Είναι τα φαινόμενα εκείνα που κάνουν τον πολίτη να τρομάζει για την φθορά των θεσμών και των αρχών της Δημόσιας Διοίκησης και να αμφιβάλλει για την αξιοπιστία του Κράτους και του πολιτικού μας συστήματος. Είναι αυτό που φέρνει στην επικαιρότητα την άποψη για «επανίδρυση του κράτους». Η λέξη διαφθορά και όλα τα παράγωγα αυτής, διαφθείρω, διεφθαρμένος, διαφθορέας, διαφθορείο, άλλοτε εθεωρούντο βαρείς και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και ετοποθετούντο στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.
Στα λεξικά συγκεντρώνουν όλες εκείνες τις εκφάνσεις και αναλύσεις που δίνουν την χειρότερη εικόνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και όλα τα «αμαρτήματα» της κοινωνικής ζωής. Θα ‘λεγε κανείς πως είναι το περιεχόμενο όλο που οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν στο «κουτί της Πανδώρας» που περιείχε όλα τα κακά του κόσμου. Μια σταχυολόγηση από το αντίστοιχο λήμα του λεξικού Μπαμπινιώτη δίνει την έκταση της παρακμής της σύγχρονης ζωής αν αναλυθούν έτσι τα περιστατικά που κάθε μέρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Διαφθορά: η φθορά των ηθών, η εξαχρείωση, η ανηθικότητα, η κατάσταση στην οποία χρησιμοποιούνται αθέμιτα μέσα, για να παραβιάζονται οι νόμοι (με δωροδοκίες, εξυπηρετήσεις, προσφορές κλπ.) για ιδιωτικό όφελος, η διαφθορά ανωτέρων αξιωματούχων ενός καθεστώτος, η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, κοινωνική, πολιτική, ηθική, απερίγραπτη, αφάνταστη ψυχική διαφθορά. Σήψη, εκμαυλισμός, φαυλότητα, εκφυλισμός, ατιμία, ακολασία, προστυχιά, έκκληση ηθών, Σόδομα και Γόμορα.
Διαφθορέας: αισχρός, αναίσχυντος, αχρείος, ακόρεστος, φαύλος, εκμαυλιστής, εκφυλισμένος, ανήθικος κ.ά.
Τρομάζει αυτή η ανάλυση της διαφθοράς με το τόσο μεγάλο φάσμα της «εφαρμογής» της κάτι που δεν λείπει από τα περιστατικά που δημοσιοποιούνται. Η ανοχή, η αποδοχή, ο εθισμός ακόμη και η «νομιμοποίηση» από την πολιτεία της διαφθοράς δεν ωραιοποιούν και δεν εξωραΐζουν την έννοια της λέξης και όλων αυτών των ερμηνειών. Η παρακμιακή εικόνα που δίνει η συνεχής επικρατούσα διαφθορά αντανακλά και στους διαχειριστές της εξουσίας και τους θεματοφύλακες των θεσμών της σύγχρονης εποχής, μιας εποχής που κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί «εποχή της διαφθοράς».