Η διεθνής αμνηστία και τ’ ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία

Η Ελληνική Επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας διένειμε στις εφημερίδες την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοινώνει σήμερα (Τετάρτη 12.12.84) ότι Αλβανοί πολίτες που κατηγορήθηκαν για άσκηση κριτικής του πολιτικού συστήματος της χώρας ή για άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων εκτίουν μακροχρόνιες ποινές σε στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων, μετά από «ομολογίες» που τους αποσπάστηκαν με βία.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Αλβανία; Πολιτικοί κρατούμενοι και νομοθεσία» τα δικαστήρια συστηματικά αρνούνται στους πολιτικούς κρατούμενους το δικαίωμα να έχουν συνήγορο στις συνοπτικές δίκες. Τα στοιχεία της έκθεσης είναι πληροφορίες από επίσημες πηγές, συμπεριλαμβανόντων και μαρτυριών πρώην εγκλείστων σε στρατόπεδα. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι πληροφορίες μπορεί να είναι ελλιπείς λόγω της αυστηρής μυστικότητας που τηρούν οι Αλβανικές αρχές και των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλονται στις μετακινήσεις από και προς τη χώρα. Σύμφωνα με την έκθεση η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει 400 ονόματα πολιτικών κρατουμένων που εκτίουν πρόσφατα ποινές, αριθμός που αποτελεί μόνο ένα ποσοστό του συνόλου των κρατουμένων.
Πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι καταδικάστηκαν με την κατηγορία της απόπειρας να διαφύγουν από την Αλβανία. Ολόκληρες οικογένειες μεταφέρθηκαν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους και τέθηκαν υπό περιορισμό κοιτώ από σκληρές συνθήκες, γιατί κάποιος συγγενής τους κατόρθωσε να διαφύγει από τη χώρα.
Σύμφωνα με την Αλβανική νομοθεσία «Σαμποτάζ» θεωρείται απλά η «Ενέργεια» ή «Παράλειψη ενέργειας» με σκοπό την αποδυνάμωση του κράτους, του κομμουνιστικού κόμματος ή της κοινωνίας. Οι ποινές κλιμακώνονται μέχρι και 25 χρόνια φυλάκισης ή ακόμη και σε θάνατο.
Πρώην κρατούμενοι δήλωσαν ότι καταδικάστηκαν ύστερα από παγίδευσή τους από πράκτορες της ασφάλειας, επειδή άσκησαν κριτική των αρχών σε ιδιωτικές συζητήσεις. Επίσης άλλοι δήλωσαν ότι υπέγραψαν την ομολογία τους μετά από κτυπήματα που δέχτηκαν με πλαστικούς σωλήνες γεμάτους χαλίκια.
Ιερείς φυλακίστηκαν για την κατοχή Βίβλων ή για την βάπτιση παιδιών. Επίσης κληρικοί του Ισλάμ φυλακίστηκαν μετά την ολοκληρωτική απαγόρευση της θρησκείας το 1967.
Περιοδικό «Ηπειρωτική Εταιρεία»