Η εθνικότητα

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ
Του Σωκράτη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
«Όποιος δεν ξέρει τις ρίζες του, όποιος δεν ξέρει τι έγινε τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια, ζει στο σκοτάδι και σκοντάφτει από τη μια μέρα στην άλλη» είχε γράψει ο διασημότατος Γκαίτε.
Και πρώτ’ απ’ όλα ο άνθρωπος ξέρει (ή αν δεν ξέρει πρέπει να μάθει) τις ρίζες του, την ιστορία του Έθνους του και ύστερα την ιστορία των άλλων.
Κάθε Έθνος έχει τους σοφούς και τα μεγάλα του πνεύματα. Το Ελληνικό Έθνος είναι από τα πιο περήφανα.
Αναφερόμαστε και πάλι στο Γκαίτε: «Ότι είναι η καρδιά και ο νους για τον άνθρωπο είναι το Ελληνικό Έθνος για την ανθρωπότητα».
Κάθε σχόλιο είναι περιττό. Μόνον πρέπει να προσθέσουμε ότι και ο σημερινός κυριαρχείται ακόμα από την αρχαία ελληνική σκέψη κι οδηγείται στη ζωή από το αρχαίο, αθάνατο, δημοκρατικό, ολυμπιακό, ελληνικό πνεύμα….
“De juro” και “de facto” στην Αλβανία υπάρχει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Στο ολοκληρωτικό καθεστώς άλλαξε το ίδιο το κράτος την εθνικότητα σε πολλούς δικούς μας. Μερικοί την άλλαξαν με δική τους θέληση, για να υποστήριζαν τα συμφέροντά τους.(Τώρα χτυπούν το στήθος ξανά ως φλογεροί πατριώτες!).
Κάθε άνθρωπος έχει την εθνικότητά του. Και πρώτ’ απ’ όλα την υπηκοότητα. Και πρέπει να σέβεται τους νόμους, το Σύνταγμα του κράτους ή όταν δεν συμφωνεί σε κάτι, με δημοκρατικά μέσα πρέπει να αντιδράει, να διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Τι ανησυχεί τους αλβανούς πολίτες με ελληνική εθνικότητα; Στον αγώνα τους για να κερδίσουν όλα τα δικαιώματα, σύμφωνα με τις διεθνείς και κυρίως ευρωπαϊκές συμβάσεις, φαίνεται τον τελευταίο καιρό να έχασαν έδαφος, αφού η Αλβανική Βουλή ή καλύτερα η Κυβέρνηση Νάνο, αφαίρεσε απ’ τα ληξιαρχικά πιστοποιητικά την εθνικότητα.
Μπορεί σε ευρωπαϊκά κράτη να μην σημειώνεται η εθνικότητα, αλλά να που η χώρα μας δεν είναι ακόμα «Ευρώπη» κι έτσι δεν πρέπει να αφαιρεθεί η εθνικότητα του πολίτη της τώρα για τώρα, αφού πρώτα πρέπει να γίνει η απογραφή του πληθυσμού, που ο καθένας μας να έχει το δικαίωμα να δηλώσει την εθνικότητα του. Κάθε πολίτης έχει τα δικαιώματά του και πάνω στην εθνικότητά του.. Τον αυτοπροσδιορισμό.
«Δικαίωμα» Φεβρουάριος 2003