Η Ελλάδα προωθεί ΑΟΖ με την Αλβανία. Πολιτική θύελλα στα Τίρανα

Η Ελλάδα προωθεί ΑΟΖ με την Αλβανία. Πολιτική θύελλα στα Τίρανα

Η πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία προκαλεί ευθεία σύγκρουση του Προέδρου της γείτονος Ιλίρ Μέτα με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει επικοινωνήσει ήδη με τα Τίρανα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ήδη ετοιμάζεται η επίσκεψή του η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει άμεσα.

Η κινητικότητα αυτή προκαλεί πολιτικές εντάσεις στην Αλβανία όπως είναι γνωστό είχε προχωρήσει στην ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2009. Στην πορεία είχε διαρρεύσει ότι η ακύρωση αυτή έγινε καθ’ υπόδειξη της Τουρκίας.

Τις τελευταίες ημέρες και με δεδομένη την πρόθεση της Αθήνας να κλείσει την εκκρεμότητα οριοθέτησης της ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα διέρρευσε επιστολή που έχει απευθύνει στον Έντι Ράμα ενώ παράλληλα αφήνει να αιωρείται πως η όποια συμφωνία θα είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας του.

Με στόμφο μάλιστα υποστηρίζει ότι ο ίδιος θα σταθεί εμπόδιο σε κάτι τέτοιο και σε απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αλβανίας.

Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του αναφέρει ότι υφίσταται προς το παρόν καμία εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις και ότι η επέκταση που ήδη έγινε στο Ιόνιο αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος και  δεν έχει καμία σχέση με την Αλβανία.

Με την επιστολή του ο Πρόεδρος της Αλβανίας απαιτεί απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό για την επίσημη θέση της κυβέρνησης έναντι της απόφασης της Αθήνας να επεκτείνει την ΑΟΖ στο Ιόνιο στα 12 μίλια και αναρωτιέται για τις συνέπειες της απόφασης αυτής. Μάλιστα κάνει λόγο για μονομερή ενέργεια της Ελλάδας και ρωτά την κυβέρνηση ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει…

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι ο Πρόεδρος της Αλβανίας θέλει να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι ο Ράμα βρίσκεται σε μυστικές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα άποψη που βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε μερίδα των μέσων ενημέρωσης και σε διάφορους άλλους κύκλους της γείτονος.

Πηγή: epiruspost.gr

Σχετικά άρθρα: