Η πρώτη επίσημη συμμετοχή της Αλβανίας στην Μπερλινάλε με την ταινία: «Η Αντιπροσωπεία»

Η πρώτη επίσημη συμμετοχή της Αλβανίας στην Μπερλινάλε με την ταινία: «Η Αντιπροσωπεία»
“Η Αντιπροσωπεία”. Ένα πολιτικό φιλμ που θυμίζει παλιές ταινίες των αδελφών Ταβιάνι, αλλά και σκηνοθετών της ανατολικής Ευρώπης πριν την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Έχει σκηνοθετηθεί από τον Αλβανό Μπουγιάρ Αλιμάνι που έζησε πολλά χρόνια και στην Ελλάδα. Την ταινία προβάλλει απόψε -Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου- η ΕΡΤ2.

Το στόρι του μας γυρίζει στην Αλβανία του 1990, όπου μια ομάδα διπλωματών από τη Δύση καταφθάνουν εκεί για να διερευνήσουν τυχόν καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς, που βρίσκεται ακόμη στην εξουσία.

Ο Λέο, ένας πολιτικός κρατούμενος που βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και 16 χρόνια, αναγκάζεται να βγει στα κρυφά από την απόμακρη ορεινή φυλακή του για να συναντήσει τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, τον οποίο γνώρισε στα φοιτητικά του χρόνια, τη δεκαετία του ’60.

Υποτίθεται πως ο Λέο οδηγείται εκεί για να επιβεβαιώσει πως δεν γίνεται καμία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Αλλά μόλις διαπιστώνει τα σχέδια των συνοδών του, αποφασίζει να μην παίξει το παιχνίδι τους. Τίποτα δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο…

eretikos.gr

Σχετικά άρθρα: