Η Ρωσία απεβλήθη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Ρωσία απεβλήθη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προχώρησε σε ψηφοφορία μετά από αίτημα δυτικών χωρών να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Συνολικά 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το σώμα 24 κατά, ενώ υπήρχαν και 58 αποχές.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το προσχέδιο της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών εκφράζει «σοβαρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία», ιδιαίτερα για αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων από τη Ρωσία σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις χώρες ότι το ναι ή η αποχή θα θεωρηθεί ως «μη φιλική χειρονομία» με συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι είναι ευγνώμων σε όλα τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ για την αποβολή της Ρωσίας.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες από τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία. 

tvxs.gr

Σχετικά άρθρα: