Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Σταματήστε να εξοπλίζετε την Ουκρανία»

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Σταματήστε να εξοπλίζετε την Ουκρανία»

Τελεσίγραφο σε Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία», αναφέρει δημοσίευμά της η Washington Post.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», γράφει η εφημερίδα η οποία επικαλείται διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ.

Η αυστηρή προειδοποίηση της Μόσχας, έρχεται μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρουΤζο Μπάιντεν για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική βοήθεια αξίας περίπου 2,5 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού, πυρομαχικά πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μπάιντεν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Όπως διαβεβαίωσα τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο αμερικανικός λαός θα εξακολουθήσει να είναι στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας στον αγώνα του για την ελευθερία», δήλωσε ο Μπάιντεν

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, περιλαμβάνει 11 ελικόπτερα Mi-17 (που προορίζονταν για το Αφγανιστάν, προτού καταρρεύσει η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση της χώρας και ανέλθουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία), 18 οβιδοβόλα Howitzer των 155mm, ραντάρ αντι-πυροβολικού και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ρωσία: Ενδεχόμενη προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε «συνέπειες»

Ενδεχόμενη προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε συνέπειες για τις χώρες αυτές και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, προειδοποίησε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι χώρες αυτές «πρέπει να αντιληφθούν τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου για τις διμερείς σχέσεις μας και για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας στο σύνολό της», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα.

«Το να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ενισχύσει την εθνική τους ασφάλεια. Ντε φάκτο, (η Φινλανδία και η Σουηδία) θα είναι η πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ», είπε ακόμη. Το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη σκέπτονται να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία σε αντίδραση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Χθες, Πέμπτη, ο Ρώσος αντιπρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως αν η Φινλανδία ή η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα ενισχύσει τα στρατιωτικά της μέσα, κυρίως τα πυρηνικά, στη Βαλτική θάλασσα και κοντά στη Σκανδιναβία.

Η Φινλανδία, που έχει σύνορα περίπου 1.300 χλμ. με τη Ρωσία, θα αποφασίσει «σε μερικές εβδομάδες» για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της. Η Σουηδία δεν αποκλείει από την πλευρά της το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία μοιάζει πιο επιφυλακτική από τη γειτονική της χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ρωσία θεωρεί τη Συμμαχία υπαρξιακή απειλή και το Κρεμλίνο δικαιολόγησε την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας επικαλούμενο τις ατλαντικές φιλοδοξίες του Κιέβου και την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης σε αυτή τη γειτονική στη Ρωσία χώρα.

newsbreak.gr

Σχετικά άρθρα: