Η Τουρκία «αγκαλιάζει» την Αλβανία. Τι προβλέπει η συμφωνία στρατιωτικής «συνεργασίας»

Η Τουρκία «αγκαλιάζει» την Αλβανία. Τι προβλέπει η συμφωνία στρατιωτικής «συνεργασίας»

Η Τουρκία αγκαλιάζει τώρα και την Αλβανία. Τι προβλέπει η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας» που επεξεργάστηκαν Ερντογάν και Ράμα και υπογράφηκε στα Τίρανα. Η μεθοδική τουρκική παρέμβαση απέτρεψε (και συνεχίζει να αποτρέπει) την ελληνική διείσδυση στα Βαλκάνια.

«Με αυτή τη συμφωνία γίνονται χρηματοδοτικές συνεισφορές για την αγορά υπηρεσιών και αγαθών για στρατιωτικούς σκοπούς. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνεται η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας» ανέφερε σχετική ανακοίνωση της αλβανικής Προεδρίας, στην οποία επισημαίνεται ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υπάρχουσας συνεργασίας με την Τουρκία και της περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέδειξε, μεταξύ των άλλων πτυχών, την οικονομικοστρατιωτική διάσταση της συμφωνίας. Στο σχετικό τηλεγράφημα ανέφερε ότι «η εν λόγω συμφωνία αποσκοπεί στον καθορισμό των αρχών της οικονομικής βοήθειας προς την Αλβανία για αγορά προϊόντων που παράγονται 100% στην Τουρκία και διαφόρων υπηρεσιών για στρατιωτικούς σκοπούς».

Σύμφωνα με το Αλβανικό Συμβούλιο Υπουργών, η συμφωνία συνεργασίας αποσκοπεί στον καθορισμό των αρχών της οικονομικής βοήθειας προς την Αλβανία για την αγορά προϊόντων 100% γηγενών στην Τουρκία και υπηρεσιών για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σε ομιλία πριν από την ψηφοφορία, ο Έλωνα Γκεμπρέα, νομοθέτης, δήλωσε ότι το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε 26 στρατιωτικές συμφωνίες και πρωτόκολλα με την Τουρκία από το 1998.

« Ο στρατηγικός εταίρος της χώρας μας, η Τουρκία, έχει υποστηρίξει σταθερά την Αλβανία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής εφοδιαστικής, σύμφωνα με το πρόγραμμα άμυνας και εθνικής ασφάλειας» , δήλωσε η Γκεμπρέα.

«Ευχαριστούμε την τουρκική πλευρά που δεν μας άφησε μόνοι μας σε δύσκολες καταστάσεις, ακόμα και όταν ο σεισμός έπληξε τη χώρα μας. Ελπίζω ότι αυτή η υποστήριξη όχι μόνο θα βοηθήσει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την ανταπόκρισή μας στις πολιτικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Πηγή: https://hellas-now.com/

Σχετικά άρθρα: