ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΤΟ «ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΕΔΕΜ»

ΘΑ  ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΤΟ «ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΕΔΕΜ»

(Τι δεν έχουν ακούσει τα αφτιά μας από τους Ελλαδίτες πολιτικούς όλα αυτά τα χρόνια…!!!)

    Σε Συνδιάσκεψη της Νεολαίας Βορείου Ηπείρου στην Αθήνα  ακούσαμε από κοντά με προσοχή την εκφώνηση του κυρίου Βύρων Πολύδωρα. Ήταν συναισθηματικό το ξεκίνημά της:

    – Η Βορειοηπειρωτική ιδέα με έφερε σήμερα εδώ, στην ΕΝΒΗ, που την έχω μέσα μου από τότε που ήμουν μωρό  στην κούνια.  

    Το κύριο θέμα ήταν: «Προσανατολισμοί για την ένταξη της Αλβανίας στην   Ενωμένη Ευρώπη». Κι αυτός  διατύπωσε τις θέσεις του:

    – Καθαρά είμαστε υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Αλβανίας. Θέλουμε τη μεγάλη συνεργασία. Σας λέμε ότι 365 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο έφευγαν από την Ελλάδα  για  την Αλβανία. Από ‘δω και πέρα θα  φεύγουν  περισσότερα.

    Πιο κάτω αναφέρει τις δεσμεύσεις του:

    – Γλώσσα, θρησκεία, σχολεία, βιβλία, ιατρεία, υδραγωγεία, δρόμους, τρακτέρ, γεωργία, σπόρους, λιπάσματα, υποδομές να ξέρουν τα αδέρφια μας οι Βορειοηπειρώτες και φυσικά κι όλοι οι Αλβανοί ότι εμείς εδώ είμαστε. Έτσι θα τη βελτιώσουμε την κατάσταση μέσα. Το σχέδιο μας λέει  ότι θα κάνουμε  το Νότο «Κήπο της Εδέμ». Για να δουν με τα μάτια  τους τη διαφορά. Μακάρι να προχωρήσει ο Βορράς. Εμείς για όλη την  Αλβανία θα  είμαστε αρωγοί. Αλλά μας  ενδιαφέρει  να  έχουμε αυτό το περιβόλι της Βορείου Ηπείρου καλλιεργημένο.

    Μετά  από υπογράμμιση  βασικών στοιχείων σε εκφωνήσεις συμπατριωτών μας λέει:

    – Άκουσα  τους ομιλητές από αυτό το χώρο, που  στην διατύπωσή τους έλεγαν ότι  ερήμωσαν τα χωριά μας. Και να μείνουμε… Έχω την τιμή να σας αναφέρω ότι και  στην Ελλάδα  ερήμωσαν τα χωριά…

    Η τελευταία διατύπωσή του κυρίου Πολύδωρα μας αγγίζει τη νωπή πληγή. Γι’ αυτό και τη σχολιάζουμε. Παίρνοντας και θέση. Γιατί δεν μπορούμε να σιωπήσουμε:

    – Ναι, κύριε Υπουργέ. Εκφράσανε τη σκέψη τους οι προηγούμενοι  ομιλητές. Είπαν τη θέση τους. Τα ερημωμένα χωριά  πέρα  από τα σύνορα τα  βλέπουν κι ως χαμένα εδάφη. Χαμένη πατρίδα  Και  δεν έχουν άδικο.  Δώθε από τα  σύνορα  αλλάζουν πολύ τα πράγματα. Ρημάζουν τα χωριά, μα  δεν  χάνονται  εδάφη, τόποι, Πατρίδες…

    Μας εκπλήττει το γεγονός που αυτή την θεωρία δεν τη συναντάμε σε έναν και σε δύο, μα σε αρκετούς Έλληνες πολιτικούς, που θα πει ότι αυτή είναι η κοινή, καθιερωμένη πολιτική τους σκέψη για τον τόπο μας.

     Κείμενο από την εφημερίδα μου «Δικαίωμα». Εκδόθηκε στις  20/11/2003