ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ: «ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ»

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ: «ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ»

ΑΠΟΨΕΙΣ

(Ατενίζοντας το μέλλον)

Στο μονοκομματικό σύστημα, στην Αλβανία, που ευτυχώς έδυσε μια για πάντα, σου υπέδειχναν ακόμα και τι θα αρθρώσεις. Έλεγες πράγματα, που δεν άρμοζαν σε αυτό, σε έστελναν εκεί που μαγαρίζουν τα άλογα.

Στη Δημοκρατία σου λύνεται η γλώσσα, μιλάς ελεύθερα… όμως, δε σε ακούει κανείς…   

Με την πρώτη ματιά – προπάντων όταν «κατεβαίνεις» από άλλο πλανήτη, όπως εμείς, – νομίζεις ότι το πλουραλιστικό σύστημα είναι ο Παράδεισος. Σου γεμίζει η ψυχή με ελευθερία, αλλά και το έντερο με ψωμί.

Όμως.., προχωρώντας – προχωρώντας…, ανακαλύπτεις οσμή βόθρου κι αρκετή σαπίλα. Διαπιστώνεις, στην πορεία, ότι η πολυσυζητημένη – πολυπόθητη Δημοκρατία και Ελευθερία, είναι δημαγωγία, αναρχία.

Τα κόμματα, που υποτίθεται, ότι είναι υπηρέτες του Λαού, μόνο εξουσιάζουν. Κυβερνούν αλαζονικά, δυναστεύουν. Είναι βουτηγμένα στην διαπλοκή.

Δεν είναι όμως, παντού, σε όλες τις χώρες, το ίδιο χάλι. Διαφέρουν οι λαοί. Στα Σκανδιναβικά Κράτη το ίδιο σύστημα λειτουργεί διαφορετικά. Με κανόνες.

Στη Φινλανδία, στη Δανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία, στο Βέλγιο… σου λέει κι ο πιο απλός πολίτης, χωρίς πολλές γνώσεις, που πήγε και ζει εκεί, ότι λειτουργεί το κράτος. Βλέπει την πειθαρχία, αισθάνεται το ενδιαφέρον, τη διαφορετική συμπεριφορά του κράτους για τη ζωή του καθενός.

Όμως, δεν το πλησιάζει κανείς, δεν το μελετάει, δεν το μιμείται… Δεν το εφαρμόζει στον τόπο του. Επειδή έχει δικλείδα ασφαλείας, φράζει τη διαφθορά. Χωρίς την οποία, πχ., ο Έλληνας, ο Αλβανός, ο Βαλκάνιος στη γενικότητα, δεν αντιλαμβάνονται εύκολα τα πράγματα.

Θέμα νοοτροπίας όλα αυτά – ότι αρπάξουμε ότι προλάβουμε – κι έλα να την αλλάξεις…!!!

Σχετικά άρθρα: