Θεωρίες για τις τελευταίες ημέρες των Ναζί σε ένα υποβρύχιο

Θεωρίες για τις τελευταίες ημέρες των Ναζί σε ένα υποβρύχιο

Εκατοντάδες αντικείμενα από το γερμανικό υποβρύχιο U534 που έμεινε για χρόνια στο βυθό της θάλασσας ελέγχονται τώρα από βρετανούς αρχαιολόγους προσφέροντας ενδείξεις για τις δραστηριότητες των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι ιστορικοί του Μπίρκενχεντ ελπίζουν να αποκαλύψουν το μυστήριο του γερμανικού υποβρυχίου U534, το οποίο δεν υπάκουσε τις εντολές να φύγει από τη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού αποσφράγισαν εκατοντάδες αντικείμενα που βρέθηκαν στο σκάφος, για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια.

Το γερμανικό υποβρύχιο, που είχε ναυπηγηθεί το 1942 στο Αμβούργο για το Πολεμικό Ναυτικό των Ναζί, βυθίστηκε από ένα βρετανικό βομβαρδιστικό την 1η Μαΐου 1945, κατά την τελευταία του περιπολία ως μέρος του 33ου στολίσκου της Ναζιστικής Γερμανίας. Και για 41 χρόνια έμεινε στον βυθό της θάλασσας του Κάτεγκατ στα ανοιχτά των ακτών της Δανίας, μέχρι που ανακαλύφθηκε το 1986, σε βάθος 67 μέτρων, από έναν δανό κυνηγό ναυαγίων, και στη συνέχεια ανελκύστηκε από μια ολλανδική εταιρεία.

Το 1996, το U534 μεταφέρθηκε στις αποβάθρες Μπίρκενχεντ της Αγγλίας, όπου εκτέθηκε ως μέρος της συλλογής του Warship Preservation Trust έως ότου το μουσείο έκλεισε στις 5 Φεβρουαρίου 2006 και ένα χρόνο αργότερα διαμετακομίστηκε στον τερματικό σταθμό των φέρι Woodside.

U-534_exhibit_Birkenhead_
Το κοινό μπορούσε να επισκεφθεί το γερμανικό υποβρύχιο U534 στο Μπίρκενχεντ (geograph.org.uk)

Και τώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph, ανοίχτηκαν δεκάδες κιβώτια με αντικείμενα που βρέθηκαν στο υποβρύχιο (αφού το έκοψαν σε τρία μέρη), το οποίο πιστεύεται ότι καταστράφηκε από το πλήρωμά του όταν δέχτηκε επίθεση από βρετανικά αεροσκάφη στα ανοικτά των ακτών της Δανίας.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς το τι έκανε το U534, μεταξύ άλλων και ότι μπορεί να μετέφερε άκρως απόρρητη τεχνολογία τορπιλών στην Ιαπωνία ή ακόμη και στις ΗΠΑ ως μέρος ενός σχεδίου αποστασίας του.

Ωστόσο, όπως είπαν οι ειδικοί, η πιο πιθανή θεωρία προς το παρόν είναι  ότι προσπαθούσε διαφύγει στην Αργεντινή, μεταφέροντας ίσως έναν πολύ ανώτερο αξιωματούχο των Ναζί.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σκάφος, το οποίο ανελκύστηκε από τον βυθό της Δανίας το 1993, ήταν βιβλία για τη Νότια Αμερική, στολές για τροπικά μέρη και μια σειρά από πολυτελή αντικείμενα, όπως εκλεκτά κρασιά, κλασικοί δίσκοι και μεγάλες ποσότητες χρυσού μεταξιού.

«Μπορείτε να αρχίσετε να συνθέτετε αυτή την εικόνα. Αν μου έβαζες ένα όπλο στο κεφάλι και με έκανες να μαντέψω, νομίζω ότι πιθανότατα υπήρχαν κάποιοι ανώτεροι αξιωματικοί των Ναζί στο πλοίο», δήλωσε ο Ντιν Πάτον, διευθυντής του Big Heritage, που ελέγχει τώρα το U534 και το περιεχόμενό του.

Η Αργεντινή έγινε κατά κάποιον τρόπο ο παράδεισος των Ναζί που εγκατέλειψαν τη Γερμανία αμέσως μετά τον πόλεμο. Ανάμεσά τους ήταν ο Αντολφ Αϊχμαν, βασικός οργανωτής του Ολοκαυτώματος. Το U534 είχε επίσης έναν Αργεντινογερμανό ασυρματιστή.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα εκατοντάδες έγγραφα τα οποία διατηρήθηκαν ανέπαφα στο υποβρύχιο μπορεί να περιέχουν περαιτέρω ενδείξεις για την αποστολή του και ίσως ακόμη και να παρέχουν πληροφορίες για τις ενέργειες των Ναζί αλλού, δεδομένης της επιτυχούς καταστροφής των περισσότερων εγγράφων στην ξηρά.

«Τα αντικείμενα καταγράφουν τη στιγμή που βυθίστηκε», είπε στην Telegraph ο κ. Πάτον, «Είναι σχεδόν σαν την Πομπηία».

Στο εξώφυλλο: Το γερμανικό υποβρύχιο U534 στις αποβάθρες του Μπίρκεχεντ τον Μάρτιο του 2007 | Wikimedia Commons

Protagon.gr

Σχετικά άρθρα: