Το ιστορικό Μοναστήρι της Πέπελης και η αστραφτερή εικόνα της Αγίας Τριάδας

Το ιστορικό Μοναστήρι της Πέπελης και η αστραφτερή εικόνα της Αγίας Τριάδας

(Χρόνια πολλά σήμερα στο ιστορικό Μοναστήρι της Πέπελης!)

Πολλοί Πεπελιώτες ίσως και όλοι να έχουν ακούσει έστω κάποιο κομμάτι από την ιστορία του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, είτε από τους γονείς, τους παππούδες ή και οποιωνδήποτε άλλον συγγενή. Μπορεί να ήταν σαν ένα μικρό παραμύθι που οι ιστορίες του απομνημονεύονταν μέσα στο μυαλό και περνούσαν από γενιά σε γενιά.

«Από τον πυκνό λόγγο (πυκνό θαμνώδες δάσος)που κάλυπτε το τσιουμπάρι όπου σήμερον ευρίσκεται το Ιστορικό Μοναστήρι, διαφαίνονταν ένα περίεργο φως με λογής – λογιών χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, λιούντζινο (λουλάκι) και άλλα. Από αυτό το σημαδιακό φως πανικοβάλλονταν ο κόσμος αισθάνονταν τρομαγμένος και δεν πλησίαζε κανείς εκεί.

Έπειτα αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς εκείνο το σημείο, αφού πρωτίστως είχε γίνει μια μάζωξη πολλών ατόμων όπου ήταν οπλισμένοι και έχοντας μαζί τους και σκυλιά. Εισήλθαν στο λόγγο και αντίκρισαν μπροστά τους να αστράφτει η εικόνα της Αγίας Τριάδας.

Την επόμενη μέρα συγκεντρώθηκε ο κόσμος από τα περίχωρα για να πάνε να δούνε και να προσκυνήσουν το θαύμα. Έτσι πήραν την εικόνα μαζί με δώδεκα παπάδες ιεροφορεμένους και με τα ξεφτέρια (εξαπτέρυγα) και την μετέφεραν στο προσκυνητάρι της Εκκλησίας της Πέπελης, για να την προσκυνήσει ο κόσμος.

Η εικόνα όμως, έφυγε από εκεί και ξαναβρέθηκε στην πρώτη της θέση, στο λόγγο. Αυτό δε συνέβη μόνο μια φορά, αλλά δύο και τρεις φορές, ώσπου κατάλαβαν πως αυτή η εικόνα πέπρωται να μείνει παρά μόνο εκεί και πουθενά αλλού και ό,τι αυτό ήταν θέλημα του Θεού να κτιστεί εκεί η εκκλησία της. Όπως και πραγματοποιήθηκε. Αρχικά έστησαν ένα μικρό παρεκκλήσι και έπειτα ένα ολόκληρο Μοναστήρι, η ονομαστή Μονή της Πέπελης».

Χρόνια πολλά στο Μοναστήρι μας, ευχόμαστε υγεία σε όλους και να ξανανταμώσουμε σε τέτοιες στιγμές!

Πηγή:  Πέπελη Άνω Δερόπολη, Βόρεια Ήπειρος

Γιώργος Μύτιλης