Το τραγούδι «Ντάμπε-ντάμπε» του ομίλου ανδρών της Πολίτσανης, που απόσπασε μετάλλιο

Το τραγούδι «Ντάμπε-ντάμπε» του ομίλου ανδρών της Πολίτσανης, που απόσπασε μετάλλιο

Γράφει

η Μιρέλα Κονόμη

Οι φωτογραφίες είναι από την σκηνή του φεστιβάλ Αργυροκάστρου και ομολογώ βρέθηκαν εντελώς τυχαία στα χέρια μου και δεν τις είχα ξαναδεί. Χαίρομαι πάντα όταν ανακαλύπτω στοιχεία και δεδομένα που ούτε εγώ γνωρίζω με λεπτομέρειες.

Θεωρώ χρέος μου με κάποιο τρόπο, έστω και κάπως έτσι μέσα από την ομάδα μας, να μπορέσουμε να τα διαφυλάξουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε.

Το Λαογραφικό Φεστιβάλ Αργυροκάστρου διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1968. Η διεξαγωγή του καθιερώθηκε κάθε 5 χρόνια.

Τα λαογραφικά φεστιβάλ Αργυροκάστρου ήταν ισχυρές εκδηλώσεις της λαϊκής παράδοσης όπου η λαογραφία παρουσιάζονταν σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο.

Το 1968 ο όμιλος ανδρών της Πολίτσανης, ερμήνευσε μια μελωδική παραλλαγή που ήταν άγνωστη ως τότε με το τραγούδι «Ντάμπε-ντάμπε» και διακρίθηκε, αποσπώντας μετάλλιο.

Θεωρήθηκε ως η πιο αξιόλογη μονάδα όλων των ομίλων της μειονότητας και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές.

Πάρτης του τραγουδιού ο Λάκης Χατζής, τσάκιζε ο Πύλιος Χασιώτης, ο Ράκης Ρέτζος και ίσο ο Φόρης Πατσάνης, ο Γούλης Ίσος,  ο Χαρίτος Διάκος και ο Κώστας Ίσος.

196845055_4723520994341041_6035786493358134939_n

Το 1978 ο όμιλος νεανίδων Πολίτσανης παρουσίασε το πολυφωνικό τραγούδι «Χαριτονιές» με την Πολυξένη Ίσου και την Χαρίκλεια Χατζή να απογειώνουν το κοινό με την δεξιοτεχνική τους ερμηνεία. Φυσικά και διακρίθηκαν με μετάλλιο για αυτή τους την παρουσία. Μέχρι και σήμερα κρατάνε γερά την σκυτάλη του πολυφωνικού στα μέρη μας με την συμβολή τους να είναι πραγματικά ανεκτίμητος θησαυρός για την λαϊκή παράδοση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όμιλοι που έφταναν στο φεστιβάλ Αργυροκάστρου, είχαν περάσει από διαδικασίες διαγωνισμού ανάμεσα σε πληθώρα ομίλων από όλη την χώρα.

Μεγάλη προετοιμασία είχε προηγηθεί και για το λαογραφικό φεστιβάλ της περιοχής του Πωγωνίου, όπου όλα τα χωριά παρουσίαζαν ζηλευτές δημιουργίες και είχαν στα πολιτιστικά δρώμενα δώσει το δικό τους στίγμα, κουβαλώντας την δική τους «ταυτότητα» αν μπορούμε να το πούμε έτσι.

197127488_4723521107674363_7989854777428615471_n

Οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ Πωγωνιού, ο αείμνηστος Γιώργος Ίσος, ο Μανόλης Μποντίνης, ο Φάνης Καραγιάννης σε συνεργασία με τον μουσικολόγο Κώστα Λώλη και σίγουρα υπάρχουν άλλοι πολλοί, έχουν εργαστεί με πάθος και εργατικότητα για την καταγραφή, την περισυλλογή και την ανακάλυψη των δημοτικών τραγουδιών.

Το φεστιβάλ Πωγωνιού ήταν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής και πραγματικά μια μεγάλη γιορτή για το Πωγώνι.

Ας ελπίσουμε οι νεότεροι να προσπαθήσουν έστω με κάποιο τρόπο να διοργανώσουν μια μικρότερης εμβέλειας εκδήλωση με την συμμετοχή όλων των χωριών του Πωγωνίου, με σκοπό την διατήρηση και την ανάδειξη της λαϊκής παράδοσης, εννοείται Θεού θέλοντος και κορονοϊού επιτρέποντος!

Σχετικά άρθρα: