Ιταλία: Πρόταση του Ενρίκο Λέτα για δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας 36 χωρών – Ανάμεσά τους Ουκρανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Κοσσυφοπέδιο

Ιταλία: Πρόταση του Ενρίκο Λέτα για δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας 36 χωρών – Ανάμεσά τους Ουκρανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Κοσσυφοπέδιο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα η Ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσιεύει άρθρο του Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην Ιταλό Πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα, στον οποίο ο ίδιος πρότεινε την άμεση δημιουργία “μιας Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, που αποτελείται από 27 κράτη μέλη, την Ουκρανία και τη Γεωργία και τη Μολδαβία, και στη συνέχεια τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο”.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος αναλύει τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υποβολή αίτησης της Ουκρανίας για ένταξή της στην ΕΕ, μια “φιλοδοξία που ενθαρρύνθηκε χωρίς καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες και άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες” και μίλησε για τον Ουκρανικό λαό ως έναν λαό “που επέλεξε με το «ακραίο» δημοψήφισμα – αυτό μεταξύ ζωής και θανάτου – να μην υποκύψει στη ρωσική κυριαρχία και να θέλει να είναι μέρος μιας ενωμένης Ευρώπης”.

Όπως υπενθυμίζει ο Λέτα “πρωταρχικός στόχος είναι η ειρήνη, με πραγματικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών” και τονίζει πως “είναι σωστό να ανοίξουμε τις πόρτες στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν την ίδια φιλοδοξία για ελευθερία και δημοκρατία”.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος συνεχίζει πως “είναι λάθος να υποβαθμίζουμε την πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας. Η ένταξη (στην ΕΕ) κάθε άλλο παρά απλή είναι” και τόνισε πως “υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις που πρέπει να γεφυρωθούν προκειμένου να προσαρμοστούν στα απαιτούμενα πρότυπα, με τον πιθανό αντίκτυπο μιας νέας διεύρυνσης στην ίδια τη δομή της ΕΕ να επιβάλλεται”.

Ο Λέτα τόνισε πως “μετά το 1989 (η ΕΕ) προχώρησε χωρίς όραμα. Μεγάλες υποσχέσεις στην αρχή, μετά χρόνια με ‘κρύα ντους’ και τέλος, η επιτάχυνση. Το αποτέλεσμα; Η δυσαρέσκεια κάποιων, των νεοφερμένων, και η δυσπιστία των άλλων, των παλαιών μελών. Τα γεγονότα που ακολούθησαν στην Ουγγαρία, την Πολωνία ή την ομάδα του Βίσεγκραντ το μαρτυρούν”.

Σε αυτό το σημείο ο αρχηγός του μεγαλύτερου Ιταλικού Αριστερού κόμματος προχωρά σε έκκληση (“ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη”) και προτείνει την άμεση δημιουργία “μιας Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, που αποτελείται από 27 κράτη μέλη, την Ουκρανία και τη Γεωργία και τη Μολδαβία, και στη συνέχεια τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο”. 

Τεκμηριώνοντας τη σκέψη του σχετικά με την άμεση δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, ο Λέτα αναλύει. “Θα προέκυπτε ένα διπλό αποτέλεσμα. Η Ουκρανία και οι άλλες χώρες που περιμένουν θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή δημόσια ζωή και να έχουν υποκειμενικότητα σε έναν κοινό πολιτικό και στρατηγικό χώρο. Παράλληλα, η διατεταγμένη πορεία της ένταξης στην ΕΕ θα συνεχιζόταν, χωρίς εξαναγκασμό και με το σωστό timing”.

Συνεχίζει ο Ενρίκο Λέτα. “Η πιο συγκεκριμένη απόκλιση αυτού του μοντέλου θα ήταν οι συνεδριάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει αμέσως, με μεγάλη συμβολική δύναμη, στον ίδιο χώρο, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Συνομοσπονδίας”.

“Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα είναι το μέρος για τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των 36 μελών. Θα συμφωνηθούν κοινές επιλογές. Η ικανότητα από κοινού καθορισμού παγκόσμιων στρατηγικών θα βελτιωθεί, ξεκινώντας με την υπεράσπιση της ειρήνης, της ασφάλειας, την προώθηση ενός δίκαιου και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Και η ενότητα της ηπείρου θα ήταν φορτισμένη με δύναμη, ακόμη και συμβολική” τόνισε ο Λέτα, ο οποίος πρόσθεσε πως “η 24η Φεβρουαρίου -η μέρα που ο Πούτιν προσπάθησε να μας επαναφέρει όλους στα χειρότερα του εικοστού αιώνα με την εισβολή- είναι μια τομή που σηματοδοτεί ένα πέρασμα της εποχής”. Και υπογράμμισε πως “η Ευρώπη του αύριο θα είναι ούτως ή άλλως διαφορετική.” 

Σημειωτέον, η πρόταση του Ενρίκο Λέτα θα συζητηθεί αναλυτικά την Παρασκευή 22 Απριλίου στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ιταλίας, όπου ο Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος θα εκθέσει τις ιδέες του και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των ξένων δημοσιογράφων.

ertnews.gr

Γιώργος Μύτιλης