Κίνδυνος να περιέλθουν τα Σκόπια στα χέρια των Αλβανών

Κίνδυνος να περιέλθουν τα Σκόπια στα χέρια των Αλβανών

Δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους οι Αλβανοί πλέον για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια. «Για πρώτη φορά οι Αλβανοί έχουν πολιτική δύναμη που δεν είχαν ποτέ», υποστηρίζει ο Τζελάλ Νεζίρι, πολιτικός αναλυτής αλβανικής καταγωγής, αναφερόμενος στην συμφωνία για την διαμόρφωση κυβέρνησης μεταξύ του Ζάεφ και του αλβανικού κόμματος DUI.

Παρότι η σχέση του Ζόραν Ζάεφ και του Αλί Αχμέτι δεν ήταν καλή, μάλιστα δεν δίσταζαν να δημοσιοποιούν τις διαφορές τους, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες αρχές διακυβέρνησης, που φυσικά θα βασίζονται στις ευρωατλαντικές αξίες, για να μην συρθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, η συμφωνία είναι εξαιρετικά επιβλητική για το αλβανικό στοιχείο των Σκοπίων, καθώς για πρώτη φορά η χώρα θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, αλλά και Αλβανό πρόεδρο της Βουλής. Η συμφωνία δίνει δύναμη στους Αλβανούς όπως ποτέ άλλοτε!

Επιπλέον Αλβανοί θα είναι ο υπουργός εξωτερικών αλλά και ο υπουργός οικονομικών.

Πέραν όμως από το πολιτικό παιχνίδι, υπάρχει και το γεωπολιτικό που για την Ελλάδα είναι ζωτικής πλέον σημασίας. Μπορεί με την συμφωνία των Πρεσπών να ανακόπηκε προσωρινά η εμπλοκή της Τουρκίας στα Σκόπια, που με τον Γκρούεφσκι είχε μετατρέψει την γειτονική χώρα σε τουρκικό στρατόπεδο, τώρα όμως η επικράτηση των Αλβανών εγείρει σοβαρά ζητήματα ανησυχίας.

Οι Τούρκοι εδώ και δεκαετίες έχουν προσεγγίσει το αλβανικό στοιχείο σε όλα τα Βαλκάνια και τα Σκόπια δεν είναι εξαίρεση. Η αύξηση δύναμης λοιπόν των Αλβανών στα Σκόπια, εγκυμονεί τον κίνδυνο αύξησης της τουρκικής επιρροής στην χώρα, ακριβώς μέσω των Αλβανών. Και αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα πρέπει να το αποτρέψει.

Πηγή: Newsbreak

Σχετικά άρθρα: