«ΚΑΘΕ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣTHN ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ»

«ΚΑΘΕ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣTHN ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ»

(Επιστολή από έναν 90χρονο Βορειοηπειρώτη, τον Χρήστο ΝΤΡΙΤΣΟ, προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ)   

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ!

Αν κάτι από αυτά που θα Σας γράψω, θα φανεί κάπως άπρεπο, ίσως, να είναι απ’ τα 90  χρόνια που φέρνω πάνω μου.

Θα Σας πω εξ’ αρχής: Εμείς οι Βορειοηπειρώτες είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι απ’ τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την αφαίρεση του πενιχρού επιδόματος βοήθειας προς τους υπερήλικους και φτωχούς, και  γιατί στο πρόσωπό σας βλέπουμε την Ελλάδα, την Πατρίδα μας, που γι’ αυτή  ζούμε κι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε θυσία.

Μας ονομάσανε Αλβανούς μερικοί Ελλαδίτες τότε που άνοιξαν τα σύνορα και τρέξαμε γεμάτοι πόνο και χαρά να πατήσουμε το άγιο χώμα της Πατρίδας μας και να νιώσουμε τη ζεστασιά του. Με τους Αλβανούς επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις, δείχνοντάς τους έτσι, την αρχαιότητα της καταγωγής και της μόρφωσής μας.

Συμμετείχαμε κι εμείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους όποιος παίρνανε μέρος μόνον οι Έλληνες. Και η ελληνική ψυχή μας συνέχισε να δίνει μάχες. 438 Βορειοηπειρώτες από δω κι άλλοι 1500 περίπου, που βρισκόταν τότε στην Ελλάδα, τρέξανε εθελοντές να πολεμήσουν στα χιονισμένα και απόκρημνα βουνά του Τεπελενίου, δίπλα στους φαντάρους το ‘40, για να σηκώσουν ψηλά και να κάνουν ξακουστό στην οικουμένη το μεγάλο  «ΟΧΙ».

Και μολονότι η μικρή σύνταξή τους, ως πρώην μέλη των γεωργικών συνεταιρισμών – μόνον 80-110 ευρώ μηνιαίως – δεν επαρκεί, δεν ζητιανεύουν, γιατί δεν έχουν μάθει να γονατίζουν μπρος στη φτώχεια και την πείνα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αδικεί τους Βορειοηπειρώτες, γιατί η Ελλάδα είναι και δική τους. «Οι Βορειοηπειρώτες, είναι δύο φορές Έλληνες, γιατί φυλάγουν την Ελλάδα και ζούνε για την Ελλάδα», είπε κάποτε, όταν επισκέφτηκε τα μέρη μας, ο  τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Την ψυχή του Έλληνα την ένοιωσε από κοντά και ο καλός και αείμνηστος πατέρας Σας, στα πρώτα χρόνια της ανατροπής, όταν ήρθε στη Βόρειο Ήπειρο. Συγκινήθηκε κι έλαμψε κι άναψε το πρόσωπό του απ’ τον ελληνισμό που συνάντησε στον τόπο μας. Βροντοφώναξε και υποσχέθηκε το ‘91: «Ψηλά το κεφάλι, αδέρφια! Θα έχετε όλα τα δικαιώματα, γιατί κοντά σας θα στέκει πάντα η μητέρα Πατρίδα!».

Εκείνο που δεν πρόλαβε να κάνει ο πατέρας Σας, κάντε το Εσείς τώρα, όπως και το υποσχεθήκατε. Όχι προεκλογικά ή «αργότερα» είτε «την άλλη χρονιά».

Κάθε αργοπορία στη βοήθεια, τη στήριξη της Βορείου Ηπείρου από την Ελληνική Κυβέρνηση, έχει αρνητικές συνέπειες στην πορεία της. Ο τόπος συνεχώς απογυμνώνεται, αδειάζει, σιγοσβήνει. Γι’ αυτό μη παίρνετε ευθύνες που τις τιμωρεί ανελέητα  η ιστορία.

Στηριχτείτε, κύριε Πρωθυπουργέ, στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού και σηκώστε την Ελλάδα μας ψηλά, κάνοντάς μας πιο υπερήφανους!

Ελπίζουμε!

Σχετικά άρθρα: