Μία από τις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες στον κόσμο βρίσκεται στην Πελοπόννησο

Μία από τις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες στον κόσμο βρίσκεται στην Πελοπόννησο

Τοξωτές γέφυρες: Στα όρια των νομών Μεσσηνίας – Αρκαδίας, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδας. Έχει μήκος 390 μέτρων και πλάτος 300 μέτρων.

Τοξωτές γέφυρες: Η γέφυρα Τσακώνας

2

Η γέφυρα που βρίσκεται στα όρια των νομών Μεσσηνίας – Αρκαδίας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες του κόσμου. Επιπλέον, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος γέφυρα της Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος (μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου).

3

Τοξωτές γέφυρες: Τα χαρακτηριστικά της γέφυρας

Η γέφυρα έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο που μπορεί να αντέξει, ανάλογα την περίπτωση, ακόμη και σε σεισμούς μεγέθους 6,5- 7,5 ρίχτερ και σε ένταση ανεμών έως και 10 μποφόρ.

Περιλαμβάνει 4 λωρίδες κυκλοφορίας, 2 ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,50m, μια κεντρική νησίδα πλάτους 2,00m, δύο πλευρικά ερείσματα 2 Χ 0,50 μέτρων και δύο πεζοδρόμια πλάτους 2 Χ 1,70 μέτρων.

4

Ο τοξωτός φορέας, διατομής σταθερού ύψους 2,80 μέτρων και πλάτους 1,60 μέτρων, είναι προσβάσιμος εσωτερικά σε όλο του το μήκος.

5

Τοξωτές γέφυρες: Διαθέτει αντικεραυνικό σύστημα

Καθ όλο το μήκος της προστατεύεται αντικεραυνικά με δικό της σύστημα προστασίας, ηλεκτροφωτίζεται για τις συνήθεις λειτουργικές ανάγκες, διαθέτει φωτισμό ασφαλείας στο εσωτερικό των τόξων, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για εορταστικό φωτισμό.

6

Είναι ένα επιβλητικό έργο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από Έλληνες Μηχανικούς και τεχνίτες. Έχει συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως το Imperial College της Μεγάλης Βρετανίας, που οργανώνουν τακτικές επισκέψεις των μεταπτυχιακών φοιτητών της Γεωτεχνικής Μηχανικής για να το θαυμάσουν από κοντά.

Παρακολουθήστε το εντυπωσιακό βίντεο:

enimerotiko.gr

Γιώργος Μύτιλης