«Μας κορόιδεψε …ευθέως ο Πρωθυπουργός! Από το νόμιμο και ηθικό φτάσαμε στο νόμιμο, αλλά …λάθος!»

«Μας κορόιδεψε …ευθέως ο Πρωθυπουργός! Από το νόμιμο και ηθικό φτάσαμε στο νόμιμο, αλλά …λάθος!»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Από το νόμιμο και ηθικό στο νόμιμο, αλλά …λάθος. Μονάχα ένας επαγγελματίας γλύφτης, κόλακας και ξιπασμένος αυλικός σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη που θρέφεται μέσα στα λαγούμια της εξουσίας, θα μπορούσε, βλέποντας την αξιοθρήνητη εικόνα ενός πρωθυπουργού σε αποδρομή, να υποστηρίξει ότι… «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους».

Όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες που είδαν χθες στις οθόνες τους έναν θρασύ, αλλά συνάμα τελειωμένο, πολιτικό παπατζή να τους κοροϊδεύει κατάμουτρα, μάλλον δεν αισθάνθηκαν ευτυχείς και ανακουφισμένοι. Να σπάσουν τις τηλεοράσεις ήθελαν, γιατί περίμεναν στοιχειώδεις εξηγήσεις.

Αυτό για το οποίο μπορώ να είμαι βέβαιος είναι ότι συμπεριφέρθηκε ως κοινός πολιτικός απατεώνας. Κι αντί να εξηγηθεί στα ίσα με τον ελληνικό λαό, αποκαλύπτοντας τι ήταν αυτό που τον έσπρωξε να παρακολουθεί το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη, προτίμησε να προφασιστεί άγνοια.

Δεν ήξερε ο καημένος τι σκάρωνε ο πολυπράγμων ανιψιός και ο σεκιουριτάς κάτω από τα πόδια του. Εκ των υστέρων ανακάλυψε την «επισύνδεση», που βεβαίως ήταν νόμιμη. Αλλά, βρε παιδί μου, λάθος…

Μάλιστα. Πως το είχε πει ο Βουλγαράκης; Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Ε, ο Μωυσής το είπε λίγο ανάποδα. Ότι είναι νόμιμο μπορεί να είναι και λάθος! Μπλέξανε τις γραμμές τους οι υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος…

Ας πάμε όμως στη σοβαρή πτυχή του ζητήματος που έχει ήδη περάσει τα όρια της θεσμικής εκτροπής. Τι μας είπε χθες ο πρωθυπουργός: Ότι δεν ήξερε πως οι μυστικές του υπηρεσίες, αυτές που ο ίδιος φρόντισε με διάταγμα να φέρει κάτω από την δική του αποκλειστική επίβλεψη, παρακολουθούσαν έναν ευρωβουλευτή, υποψήφιο για την αρχηγία του τρίτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος, του μοναδικού με το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να συγκυβερνήσει.

Και μόνο αυτή η παραδοχή (οφθαλμοφανώς ψευδής) στέλνει τον επικεφαλής της κυβέρνησης σπίτι του ως πλήρως ακατάλληλο. Και στον εισαγγελέα αυτομάτως αυτούς που εξύφαιναν συνομωσίες ερήμην του. Δεν χωρά δεύτερη κουβέντα. Κάποιοι που λειτουργούν εξ΄ ονόματος του πρωθυπουργού, αλλά ερήμην της βούλησης του, πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Και όχι βέβαια αυτοί που έφεραν το σκάνδαλο στην δημοσιότητα (σ.σ. εντάξει κύριε Ντογιάκο;).

Ο πρωθυπουργός λοιπόν «δεν ήξερε». Ας αποδεχτούμε ότι απευθύνεται σε λαό ηλιθίων. Η επισύνδεση όμως ήταν «νόμιμη». Αλλά δεν μας είπε το «πώς και γιατί».

  • Ωραία, την υπέγραψε μία εισαγγελέας με πλούσιο παρελθόν που έχει διοριστεί από το γκουβέρνο για να κάνει αυτή τη δουλειά. Αλλά με ποια δικαιολογία. Επειδή έτσι της ήρθε; Αιτιολογική έκθεση δεν υπάρχει;

Έναν άλλο πολίτη, δημοσιογράφο αυτή τη φορά, παρακολουθούσε η κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης (εντολής;) ξένης μυστικής υπηρεσίας όπως ομολόγησε ο σεκιουριτάς πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ μέσα στη βουλή. Ακουσον-άκουσον. Και τον Ανδρουλάκη; Ξένοι τους είπαν να τον παρακολουθούν; Και από πότε μυστικές υπηρεσίες τρίτων διατάζουν ελληνικές κυβερνήσεις;

Σιγή ιχθύος επ΄ όλων αυτών. Αλλά ο πρωθυπουργός είναι ευθύς… Και για αντιπερισπασμό έβαλε ένα παρατράγουδο, που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ως απουσιολόγος δημοτικού, πλην όμως σήμερα παριστάνει τον διευθυντή γραφείου τύπου της ΝΔ, να αφήσει σποντούλες ότι τα ευρήματα της παρακολούθησης είναι πικάντικα.

Προσέξτε το καλά αυτό: Δεν παρακολουθούσαν απλώς τις συνομιλίες του Ανδρουλάκη για τρείς μήνες όπως ψευδώς ισχυρίστηκε και πάλι ο πρωθυπουργός. Του έκαναν φύλλο και φτερό το κινητό, ανακαλύπτοντας ότι «ενδιαφέρον» μπορεί να είχε μέσα από επικοινωνίες των τελευταίων ετών για να μπορούν να τον εκβιάζουν.

Τους το ζήτησε ξένη μυστική υπηρεσία κι αυτό; Το επέβαλλαν λόγοι εθνικού συμφέροντος; Η σεκιουριτάς και ανιψιός έκαναν ότι τους κατέβαινε στο κεφάλι και τότε αυτοί μεν θα πρέπει να πάνε σούμπιτο στον εισαγγελέα, και ο Κυριάκος σπίτι του.

Μυρίζει μαφία η υπόθεση χωρίς αμφιβολία. Έσπασε όμως κάπου η αποχέτευση. Και τώρα η αλήθεια δύσκολα κρύβεται. Γιατί είναι υποχρεωμένοι να την αποκαλύψουν στον ίδιο τον Ανδρουλάκη. Κι εκείνος με την σειρά του είναι απολύτως υποχρεωμένος να κάνει αυτό που απέφυγε ο πρωθυπουργός. Να αποκαλύψει τους λόγους παρακολούθησης του.  Μόνο έτσι «θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους» που λέει και ο Άδωνις…

Στο εξώφυλλο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέες και νέους. Φωτογραφία via Prime Minister GR, @PrimeministerGR

hellasjournal.com

Γιώργος Μύτιλης