Μαυροβούνιο: Ο Πρωθυπουργός αρνείται να εμβολιαστεί καθώς η χώρα εισέρχεται σε νέα σκληρότερα μέτρα

Μαυροβούνιο: Ο Πρωθυπουργός αρνείται να εμβολιαστεί καθώς η χώρα εισέρχεται σε νέα σκληρότερα μέτρα

Ένα από τα καυτά ερωτήματα, εκτός από την πολιτική, στο Μαυροβούνιο είναι – γιατί ο πρωθυπουργός Zdravko Krivokapić εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Ενώ στη χώρα του οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μέτρα στη μάχη με τον κορωναϊό, ο Krivokapić ισχυρίζεται ότι ο εμβολιασμός για τον ίδιο εξακολουθεί να μην είναι απαραίτητος. Στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Krivokapić δήλωσε ότι διαθέτει αρκετά αντισώματα. Στην πραγματικότητα, είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που εξακολουθεί να μην έχει εμβολιαστεί.

“Έχω έναν αυξανόμενο αριθμό αντισωμάτων και δεν ξέρω από πού προέρχεται αυτό το φαινόμενο. Τη στιγμή που ο αριθμός αυτός θα πέσει κάτω από 100, θα εμβολιαστώ”, δήλωσε ο Krivokapić, σημειώνοντας ότι θα ακολουθεί πάντα τις συμβουλές του γιατρού του.

Τα μέσα ενημέρωσης του Μαυροβουνίου σημείωσαν ότι το Μαυροβούνιο είναι πλέον η μόνη χώρα στην Ευρώπη της οποίας η κυβέρνηση διοικείται από μη εμβολιασμένο πρωθυπουργό. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν για να αποτελέσει πρότυπο στη χώρα του.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabić έλαβε την πρώτη της δόση τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama εμβολιάστηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša έλαβαν τα πρώτα τους εμβόλια τον Μάρτιο.

Το Μαυροβούνιο έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής το 55% του ενήλικου πληθυσμού του. Πάνω από 2.000 άνθρωποι, ή το 0,3% του συνολικού πληθυσμού, έχουν πεθάνει από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα.

Τα νέα επιδημιολογικά μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα, απαγορεύουν τους πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς, τους υπαίθριους και κλειστούς γάμους, καθώς και τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων, δήλωσε η υπουργός Υγείας, Jelena Borovinić Bojović.

Είπε ότι η εργασία των χώρων εστίασης περιορίζεται μέχρι τα μεσάνυχτα, ότι απαγορεύεται η διοργάνωση μαθητικών εκδρομών, ιδιωτικών εορτασμών και εορτασμών γενεθλίων.

Η Borovinić Bojović δήλωσε ότι η διαμονή σε σπίτια και διαμερίσματα συνιστάται μόνο σε μέλη του ίδιου νοικοκυριού.

Υπενθύμισε ότι το εθνικό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID αποτελούσε προηγουμένως προϋπόθεση για τη διέλευση των κρατικών συνόρων, για τη διαμονή εντός εγκαταστάσεων εστίασης, για την παρακολούθηση γάμων (εάν κάποιος τους προγραμματίζει αυτό το Σαββατοκύριακο), για την παρακολούθηση παραστάσεων, αθλητικών αγώνων.

“Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει την υποχρέωση κατοχής του Εθνικού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης – υγεία, εκπαίδευση, αστυνομική διοίκηση, στρατός, από την 1η Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο Borovinić Bojović.

Είπε ότι από την 1η Δεκεμβρίου, εάν υιοθετηθούν αυτά τα μέτρα, το Εθνικό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα είναι απαραίτητο για την είσοδο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα εμπορικά κέντρα, στα γυμναστήρια, στους επαγγελματικούς χώρους και στα κτίρια επιχειρήσεων στα οποία ασκούν δραστηριότητες περισσότερες από τρεις εταιρείες, δηλαδή οι επιχειρηματίες, καθώς και στις εγκαταστάσεις με έκταση άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων στις οποίες πραγματοποιείται λιανικό εμπόριο μη διατροφικών αγαθών.

“Η εισαγωγή του πιστοποιητικού Covid δεν έχει σκοπό να παραβιάσει τα δικαιώματα κάποιου, αλλά να σώσει τη ζωή κάποιου”, επισήμανε ο Borovinić Bojović./ibna

Σχετικά άρθρα: