Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες τα Τίρανα

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες τα Τίρανα

Θερμός υποστηρικτής της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., ο Έντι Ράμα κάνει έκκληση κατά των εθνικισμών.

Έκκληση προς τους πρωθυπουργούς όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να απορρίψουν τα ανοίγματα τρίτων χωρών και να κρατήσουν την πίστη τους στην ευρωπαϊκή προοπτική απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, μέσα από τις σελίδες των Financial Times. Μία ημέρα πριν δεχθεί την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο Ράμα είπε ότι η Αλβανία «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όποια μορφή και αν έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον».

Σε μια σιωπηρή αναφορά στη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία, ο Ράμα είπε ότι οι άλλοι «μπορεί να φέρνουν χρήματα, επενδύσεις, ίσως ακόμα και χαβιάρι, αλλά δεν θα φέρουν αυτά που χρειάζεται να οικοδομηθεί μια ελεύθερη χώρα που λειτουργεί».

Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι αν στην αρχή της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προ εικοσαετίας το «κλειδί» ήταν να παραμεριστούν οι βαλκανικοί εθνικισμοί, «τώρα το πρόβλημά μας δεν είναι οι εθνικισμοί των Βαλκανίων, είναι οι εθνικισμοί των χωρών της Ε.Ε.». Ο Ράμα σημείωσε με λύπη ότι κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «που δεν είναι ακραίες οι ίδιες», «επηρεάζονται από τα άκρα».  

Κόντρα για τον επικεφαλής

Εν τω μεταξύ, στον μικρόκοσμο των Βρυξελλών έχει ξεσπάσει διαμάχη σχετικά με την ταυτότητα του νέου επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης της Κομισιόν που είναι αρμόδια για τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια (DG NEAR). Κάποιες χώρες διαφωνούν με την υποψηφιότητα για τη θέση αυτή του Πολωνού Αντρζέι Σάντος, με το σκεπτικό ότι είναι αντιφατικό ο εκπρόσωπος μιας ανελεύθερης κυβέρνησης να ζητάει συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα.

Όμως ο Σάντος είναι προσωπικός και πολιτικός φίλος του αρμόδιου επιτρόπου, του Ούγγρου Ολιβερ Βάρχελι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι υποτιμάει τις παραμέτρους της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στις αξιολογήσεις των υποψήφιων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι πολύ σημαντικό θέμα για να αφεθεί στους δύο εκπροσώπους της ανελευθερίας στην Επιτροπή», είπε στην ιστοσελίδα Politico Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Θα έστελνε το λάθος πολιτικό σήμα στα Δυτικά Βαλκάνια».

kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα: