Μητσοτάκης: Όσο κινδυνεύει η γυναίκα θα κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός μας

Μητσοτάκης: Όσο κινδυνεύει η γυναίκα θα κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός μας

«Καλούμε τα θύματα να καταγγείλουν τους θύτες τους», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Πάνος Τουμάσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμα του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, προτρέπει να αντικρίσουμε όλοι κατάματα ένα διαχρονικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι «το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας». Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία να καταγγείλουν τους θύτες τους και αναφέρει τις ενέργειες της Πολιτείας για την πάταξη των βίαιων συμπεριφορών κατά των γυναικών.

Ακολουθεί το μήνυμα του πρωθυπουργού:

Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί μία συμβολική αφορμή να αντικρίσουμε κατάματα ένα διαχρονικό πρόβλημα. Να αντιληφθούμε ότι αυτό συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Και να τις σπάσουμε μαζί με τη σιωπή που το τυλίγει. Γιατί το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας.

Με το κίνημα #MeToo, πολλές γυναίκες βρήκαν το θάρρος να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν τους θύτες τους. Αρκετές, ωστόσο, ακόμα διστάζουν. Τις καλούμε να βρουν και αυτές το κουράγιο. Να απευθυνθούν στις αρχές. Να μη σκύβουν το κεφάλι, υπομένοντας βίαιες πράξεις και συμπεριφορές. Θα έχουν τη στήριξή μας, όπως και ολόκληρης, πλέον, της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν αρκούν, όμως, τα ευχολόγια. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία. Και τις αναλαμβάνουμε με θάρρος: Ενεργοποιήσαμε, ήδη, εδώ και δύο χρόνια 73 Ειδικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πολυάριθμοι αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την ορθή διαχείριση τέτοιων περιστατικών ενώ σήμερα εγκαινιάζουμε ένα από τα έξι πιλοτικά τμήματα διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στον Άλιμο. 

Διασφαλίζουμε σε συνεχή και σε 24ωρη βάση πρόσβαση των θυμάτων στην εθνικής εμβέλειας Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.

Λειτουργούμε 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη. Και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γίνονται τα ασφαλή καταφύγιά τους. Χάρη σε ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ οι κακοποιημένες γυναίκες βρίσκουν και εργασιακή στήριξη.

 huffingtonpost.gr

Σχετικά άρθρα: