«Μια στιγμή που σημάδεψε τη ζωή μου»

«Μια στιγμή που σημάδεψε τη ζωή μου»

Αυτή η υπέροχη, εντυπωσιακή φωτογραφία που βλέπετε, μας ανάγκασε να ενδιαφερθούμε για να μάθουμε την καταγωγή των κοριτσιών, πότε και ποιος έβγαλε τη φωτογραφία; Ερωτήματα που τα απάντησε με ευχέρεια λόγου η τρίτη στη σειρά χορεύτρια, Έλενα ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ:

«Κατ’ αρχάς να σας πώ ότι και οι τρεις χορεύτριες ήμαστε Σωτηριώτισσες. Η φωτογραφία είναι βγαλμένη στο κάστρο της Αργυρώς. Αν προσέξετε καλά, κάτω από το χέρι μου φαίνεται το Λύκειο της πόλης, όπου πέρασα τα παιδικά μου χρόνια, μέχρι τα 7 μου. Από το πεζούλι που φαίνεται πίσω, αγνάντευα την παλιά μου γειτονιά.

Δεν ενδιαφέρθηκα να μάθω ποιος ήταν ο φωτογράφος, όμως η στιγμή που βγάλαμε τη φωτογραφία, ήταν από τις τυχερές στιγμές μου, μου σημάδεψε τη ζωή. Εκεί μας ζητήθηκε να σχηματίσουμε συγκρότημα και να επιλεχθούν τα 6 κορίτσια που ταξίδεψαν στην Ελλάδα με το Κρατικό Συγκρότημα Χορού και Τραγουδιού «Migjeni». Άρα πρέπει να ήταν το 1977 με ’78. Η χρονιά που ήρθε στην Αλβανία το πρώτο ελληνικό συγκρότημα κι έδωσε συναυλία.

Προφανώς και υπήρχε «προϋπηρεσία» στην καλλιτεχνική μου πορεία. Νομίζω ότι είμαι συνέχεια του καλλίφωνου πατέρα μου σε πολυφωνικά τοπικά συγκροτήματα. Τραγούδησα από μικρή σε παιδικό φεστιβάλ, που διοργανώθηκε στ’ Αργυρόκαστρο. Πήρα και βραβείο κάποια χρονιά. Τραγουδούσα και όταν ήμουν στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Συμμετείχα σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις που γινόταν στο Θέατρο της πόλης. Όταν παντρεύτηκα στα Τίρανα ξανά τραγούδι. Τότε που δόθηκε η ευκαιρία να δω τον κόσμο, να ανοίξω τα μάτια. Με το συγκρότημα «Migjeni» επισκεφτήκαμε αρκετές χώρες. Και μετά το 1990 όταν εγκαταστάθηκα στην Ελλάδα το τραγούδι, το πολύ τραγούδι μάλιστα, έγινε κομμάτι της ζωής μου.

Τα δύο άλλα κορίτσια, -πρώτη και δεύτερη στη φωτογραφία,- είναι αντίστοιχα: η Νατάσα Τσαβέγια και η Νίκη Γκόγκα. Μας στόλιζε με περίσσια υπομονή και μεράκι η συγχωριανή μας, Βασίλω Παγούνα.»

Γιώργος Μύτιλης