Μικρή ιστορία για το περίφημο «Χάνι του Σταύρου»

Μικρή ιστορία για το περίφημο «Χάνι του Σταύρου»

Το «Χάνι του Σταύρου», που στα χρόνια του πρώην συστήματος ονομαζόταν «Χάνι της Ζαγοριάς» -ατομική ιδιοκτησία του Σταύρου Γιασωνίδη από την Πολύτσανη- ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή πανδοχεία στο χαρακτηριστικό παζάρι του Αργυροκάστρου.

Στη χρονική περίοδο, από τη δεκαετία του 1920 και μετά, σύχναζε σε αυτό πολύς κόσμος, οι περισσότεροι όμως, που το προτιμούσαν ήταν: Λιουντζιώτες, Πωγωνίσιοι και Ζαγορίτες.

Αν το σύγκρινες, με τα άλλα χάνια του παζαριού της πόλης, θα διαπίστωνες ότι εκείνη την εποχή, αυτό ήταν σε καλύτερη κατάσταση, πιο ολοκληρωμένο. Διέθετε υπνοδωμάτια, εστιατόριο και χώρο για στέγαση των ζώων.

Ο Σταύρος, ο ιδιοκτήτης του χανιού, ήταν δεμένος στενά με την περιουσία του και διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον κάθε πελάτη.

Μετά την κρατικοποίηση, του Χανιού του άλλαξαν μερικές φορές τη λειτουργία. Στη διάρκεια της διεξαγωγής του Εθνικού Λαογραφικού Φεστιβάλ, που διοργανωνόταν κάθε 5 χρόνια στην πέτρινη πόλη, από το 1973 και μετά, ανακαινισμένο πλέον και με περισσότερα υπνοδωμάτια, χρησίμευσε για τη στέγαση των λαϊκών καλλιτεχνών.

Στο εστιατόριο αυτού του ξενοδοχείου, διοργανώθηκαν πολλές εκθέσεις Αργυροκαστρίτικης μαγειρικής, διαφημίστηκαν τα παραδοσιακά φαγητά της πόλης κι όχι μόνο.

Μετά τη δεκαετία του ’90, για μακρύ χρονικό διάστημα, το παλιό κτήριο ήταν παρατημένο κι ετοιμόρροπο, δεν έλπιζε κανείς ότι κάποιος θα το φροντίσει. Όμως, μετά το 2008 άλλαξαν τα πράγματα. Έγινε σοβαρή επένδυση και το κτήριο αξιοποιήθηκε. Οι χώροι του τέθηκαν στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Το κτήριο είναι επίσης επισκέψιμο και λόγω των αρχιτεκτονικών του αξιών.

Στο εξώφυλλο: Το «Χάνι του Σταύρου»

Σχετικά άρθρα: