Μόσιαλος: Η μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται να προκαλεί ήπια ασθένεια

Μόσιαλος: Η μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται να προκαλεί ήπια ασθένεια

Στοιχεία από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι το νέο στέλεχος είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες, τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Ενθαρρυντικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού παραθέτει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως σημειώνει ο κ. Μόσιαλος, «η πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ως τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους».

Επίσης, αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, σχολιάζοντας η ίδια την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε «πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον. Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι».

«Συμφωνώ», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος, «με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik: “Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει”».

euro2day.gr

Γιώργος Μύτιλης