ΝΑΤΟ: Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν επισήμως αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη, στο αρχηγείο της Συμμαχίας, σε μια απόφαση που οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εκκινεί μια διαδικασία αποδοχής που αναμένεται να διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ήταν και οι δύο ουδέτερες κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, και η απόφασή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας εδώ και δεκαετίες, αντικατοπτρίζοντας μια σαρωτική αλλαγή στην κοινή γνώμη των βορείων χωρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, την οποία πρέπει να αδράξουμε» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια σύντομη τελετή στην οποία οι πρεσβευτές των δύο χωρών στη Συμμαχία παρέδωσαν τις επιστολές, η καθεμία σε έναν λευκό φάκελο με τη σημαία της χώρας.

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο κοντινοί μας εταίροι και η συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την κοινή μας ασφάλεια» είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η Συμμαχία θεωρεί πως η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα την ενίσχυε σημαντικά στη Βαλτική.

Η επικύρωση από τα κοινοβούλια των 30 μελών θα μπορούσε να χρειαστεί μέχρι και ένα έτος, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους της τις τελευταίες ημέρες λέγοντας πως είχε ενδοιασμούς, ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ είπε την Τετάρτη πως θεωρούσε ότι τα θέματα μπορούσαν να λυθούν.

Στο εξώφυλλο: PASCAL ROSSIGNOL VIA REUTERS

Με πληροφορίες από Reuters

Επιμέλεια: Κώστας Μαυραγάνης— HuffPost Greece

Σχετικά άρθρα: