«Να ανοίξουν τα σύνορα, να ιδώ την Ελλάδα και να πεθάνω»

«Να ανοίξουν τα σύνορα, να ιδώ την Ελλάδα και να πεθάνω»

Του Βασίλη ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ

«Γεννήθηκα σε χωριό της Κορυτσάς, σε οικογένεια Βλάχων. Ο παππούς μου με μεγάλωσε με την ιδέα της Ελλάδας. Μου έλεγε «να ανοίξουν τα σύνορα, να ιδώ την Ελλάδα και να πεθάνω». Έτσι και έγινε!

Εμένα στο σχολείο στην Κορυτσά με λέγαν τσιομπάνκα και φσιατάρα κοροϊδευτικά… Ήμουν, όμως, η καλύτερη μαθήτρια. Ήθελα να γίνω γιατρός. Πέρασα στα Τίρανα, αλλά ήθελα κάτι καλύτερο. Βρέθηκε ο Σύλλογος Βλάχων και μου πρόσφεραν μια υποτροφία για σπουδές στην Ρουμανία. Σπούδασα εκεί και μετά πήγα στη Γαλλία για ειδικότητα. Τρία χρόνια.

Μετά ήρθα στην Ελλάδα, που το ήθελα πάντα. Έπιασα δουλειά σε Κλινική. Έκανα και το διδακτορικό μου. Όλα αυτά έχοντας και ένα παιδί…

Λένε διάφοροι, ότι όσοι σπουδάσανε στη Ρουμανία είμαστε Ρουμανίζοντες και άλλα τέτοια. Δεν υπάρχει αυτό. Εμείς, στη φτώχεια μας πηγαίναμε όπου μας έδιναν υποτροφία.

Ξέρω οικογένειες που είχαν ένα παιδί στην Ελλάδα κι ένα στην Ρουμανία! Δεν μας ενδιέφερε. Κι εγώ, αρκεί να σπούδαζα. Όλα τα άλλα τα πολιτικά, που λένε, δεν μας ενδιέφεραν. Κι εγώ είμαι στην Ελλάδα. Εδώ ζω και δουλεύω. Και θυμάμαι πάντα τα λόγια του παππού: «Εμείς είμαστε με την Ελλάδα».

(Λίντα, ετών 45, 21/2/2019)

Βασίλης ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, Καθηγητής της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα: