Νύμφη είναι η νύφη του μύθου, που πνίγηκε στο Σπήλαιο της Σκοτεινής

Νύμφη είναι η νύφη του μύθου, που πνίγηκε στο Σπήλαιο της Σκοτεινής

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο καλός μου φίλος, Παντελής Γκόλες από την Καλογοραντζή της Κάτω Δρόπολης, οδοντίατρος στο επάγγελμα και λάτρης των αρχαιολογικών μνημείων και χώρων, ρίχνοντας μια ματιά στο κείμενό μου – έκκληση για την αξιοποίηση του Σπηλαίου της Σκοτεινής – του γεννήθηκαν διάφορες ιδέες. – Βασικός πόθος του και εμμονή του είναι, εκτός της τουριστικής αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου, να μετατραπεί συγχρόνως και σε πηγή άφθονου πόσιμου νερού. –

Ξύπνησαν μέσα του παιδικές αναμνήσεις και δεν μπόρεσε, πραγματικά, να κλείσει μάτι ψες σχεδόν όλη τη νύχτα. Δεν άντεξε. Ήθελε να εκφραστεί. Την επόμενη, με κάλεσε να μου κάνει τεκμηριωμένη παρέμβαση:

«Οι γιαγιάδες, όταν ήμασταν πιτσιρικάδες, μας έλεγαν: Μετά τα μεσάνυχτα στο πλάι των Λυτέων χορεύουν τραγουδώντας με τα ντέφια οι αόρατες Νεράιδες. Εσείς δεν τις βλέπεται, αυτές, όμως, σας παρακολουθούν. Τις νύχτες μην πάτε προς τη Σκοτεινή, γιατί βγαίνουν οι διάβολοι με τα ντέφια και πού να ξέρεις τι συμβαίνει…!

Σπήλιαο Σκοτεινής

Αναρωτιόμασταν αργότερα, που μεγαλώσαμε κάπως, και καταλαβαίναμε περισσότερα: Αυτή η ιστορία γινόταν απλά για εκφοβισμό των μικρών, για πανικό ή στηριζόταν πάνω σε πραγματικό γεγονός…;!».

Συνδέει ομαλά, ο Παντελής το παραπάνω γεγονός και μ’ ένα δεύτερο, πιο δυνατό, που το διατηρεί καλά μέσα στη μνήμη του. Είναι απόσταγμα από έρευνα του Pouqueville, που στα έγκατα του Σπηλαίου, κάπου στο κέντρο του, είδε με τα μάτια του κυανόκρανο. Και κατέληξε τότε, ασφαλώς πριν το 1820 αυτή η δουλειά, ότι στην αρχαιότητα αυτού υπήρχε βωμός των Νηρηιδών. Μέτρησε, επίσης, 40 σκαλιά, που σε οδηγούσαν τότε προς την επιφάνεια της υπόγειας λίμνης… Στοιχεία αληθινά.

Σκοτεινή

Διεισδύει ακόμα πιο βαθιά ο εισηγητής. Με μια σειρά από ρητορικά ερωτήματα:

«Η νεότερη παράδοση με τον πνιγμό της νύφης, μήπως έχει σχέση με τις Νεράιδες;! Πώς ακούγονταν αυτές οι φωνές; Από πού ερχόταν τάχα ο ήχος του ντεφιού;! Μήπως τη νύχτα, μέσα στο πυκνό σκοτάδι, στην απόλυτη ησυχία, προκαλούσε ήχο η κατάπτωση ενός σταλακτίτη πάνω στην επιφάνεια του νερού;! Ή μήπως κανένα αέριο κανάλι φύσαγε και προκαλούσε την ξεχωριστή ηχητική μουσική; Κάτω από το ρυθμό της οποίας χόρευαν οι αέρινες, οι αόρατες Νεράιδες με τα μακριά ξανθά μαλλιά ως τα νύχια των όμορφων ποδιών και την ολόσωμη ωραία κάτασπρη ενδυμασία…;!»

Συμπεραίνει ο Παντελής:

Δεν τίθεται καθόλου θέμα έρευνας για ύπαρξη τρύπας, κενού στο βυθό του Σπηλαίου της Σκοτεινής, που να χωράει ανθρώπινο σώμα, το οποίο πέρασε από κει και βγήκε κάπου αλλού… Η νύφη που πνίγηκε, δεν αμφισβητούμε διόλου ότι ήταν Νεράιδα (νύμφη). Αέρινη, που χωράει και περνάει από παντού. Είναι η νεότερη παράδοση … συνέχεια της παλιάς…, που μαρτυρεί για κατοικημένο τόπο από αρχαιότατους χρόνους…

10/01/2014

Γιώργος Μύτιλης