Ξεχωριστά από τη Βόρεια Μακεδονία θα επιζητήσει την ένταξη στην ΕΕ η Αλβανία

Ξεχωριστά από τη Βόρεια Μακεδονία θα επιζητήσει την ένταξη στην ΕΕ η Αλβανία

Η Αλβανία θα επιζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει την υποψηφιότητά της για ένταξη χωριστά από τη γειτονική της Βόρεια Μακεδονία, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το βουλγαρικό βέτο, δήλωσε την Πέμπτη ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία επρόκειτο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με το μπλοκ στα τέλη του 2020, αλλά η Βουλγαρία εμπόδισε την έναρξη των επίσημων συνομιλιών λόγω διαφωνίας για την ιστορία και τη γλώσσα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η ΕΕ έχει ομαδοποιήσει και τις δύο χώρες στην υποψηφιότητά τους για ένταξη. Μιλώντας στα Τίρανα, ο Ράμα είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι η Βουλγαρία θα άρει σύντομα το βέτο της.

«Η Αλβανία δεν μπορεί να περιμένει άλλο έως ότου δύο γείτονες λύσουν τη διαμάχη τους», είπε ο Ράμα, προσθέτοντας ότι η Αλβανία είχε καλές σχέσεις και με τα δύο κράτη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, επειδή οποιαδήποτε καθυστέρηση θα καθιστούσε τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερική επιρροή.

capital.gr

Γιώργος Μύτιλης