«Ξύσου με το νύχι σου!»

«Ξύσου με το νύχι σου!»

(Από το δημοσιευμένο βιβλίο «Εγκατάλειψη)

Κακά τα ψέματα! Αν η Ελλάδα, δεν συμπαρασταθεί, δεν βάλει χέρι στην πληγή που αιμορραγεί, μα θα συνεχίσει να μας γυρίζει την πλάτη, σύντομα θα χάσουμε το παιχνίδι. Θα εγκαταλειφθεί ο τόπος μας.

Δυστυχώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν είπε τίποτε ακόμα. Δεν άνοιξε στόμα. Δεν σκέφτηκε για μας, όχι και να πράξει. Δεν χάραξε καμιά πολιτική για την τύχη  του τόπου μας.

Βλέπει τους εναπομείναντες, σαν αναμμένο αθράκι σε ξένη ομπλή και, με τη σιωπή του, την απραξία του, επιθυμεί να το σβήσει.

Και τα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σιωπάν. Δεν μας πλησιάζουν. Δεν αγγίζουν καθόλου το θέμα μας. Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, καλημερίζουν τους Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο. Λένε διάφορα. Για μας, που μας έχουν έξω από την πόρτα, σ’ εδαφική συνέχεια, δεν βγάζουν μιλιά. Σαν να έχουν κάνει κρυφή συμφωνία μεταξύ τους.

Σαν να περιμένουν τον τελευταίο ασπασμό. Το άδειασμα του τόπου. Για να βγουν και να μεταδώσουν την είδηση, που πουλάει: «Βόρειος Ήπειρος δεν υπάρχει!».

Βλέπουμε το κατρακύλισμα, αλλά συνάμα τρέφουμε μέσα μας και την ελπίδα ότι η Μάνα θα συμπαρασταθεί. Θα φροντίσει!

Σαν να σου διαβάζει τη σκέψη, ο Γιώργος Λύτης, που έχει ολόκληρο «βαρύ πυροβολικό», χωματουργικά μηχανήματα, έξω από την πόρτα του σπιτιού του. Σε πλησιάζει και σου λέει:

«Με ανοιχτά μάτια μην κάνετε όνειρα! Την τύχη μας την ξέρουμε από παλιά. Από τότε που βγήκαμε από το τσόφλι μας. Αν θέλεις να αντέξεις, να μείνεις στον τόπο σου, στο σπίτι σου, αγωνίσου! Σιγά – σιγά και με υπομονή! Μην κοιτάς στα χαμένα γύρω σου! Αν σε τρώει η καμπούρα σου, μην περιμένεις να σου την ξύσει άλλος. Άπλωσε το χέρι σου και ξύσου με το νύχι σου!».

Ο ίδιος αυτό έκανε και συνεχίζει να κάνει διαρκώς. Ανοίγει από μόνος του μέτωπα εργασίας. Εκτός των χωματουργικών μηχανημάτων, συνεταιρίστηκε μ’ άλλο άτομο και φύτεψαν από κοινού ροδιές στα χωράφια. Το ένα μετά τ’ άλλο…

Δεν περιμένει τίποτε και από πουθενά. Συνέχεια ξύνεται ο δουλευταράς με το νύχι του…!

Υστερόγραφο:

Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό μου αρχείο. Αυτές τις μέρες βρήκαμε το Γιώργο στο σπίτι του. Εξοικονόμησε ελάχιστο χρόνο για να καλλωπίσει από μόνος του με σκαλιστή πέτρα την εξώπορτα. Παίρνει το μυαλό του στροφές, πιάνει το χέρι του! Κάνει τα πάντα!)

Σχετικά άρθρα: