Οι προσβάσεις στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών

Οι προσβάσεις στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών

(Κοινωνικό θέμα)

Θα αναφέρουμε δύο παραδείγματα, για να καταλάβουμε τι ρόλο παίζουν οι προσβάσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Το ένα περιστατικό σχετίζεται με την υγειονομική μας περίθαλψη και το άλλο με την βοήθεια σε Δημόσια Υπηρεσία.

– Συμπατριώτης μας, Βορειοηπειρώτης, ασθενής στην Αθήνα, απευθύνεται σε δημόσιο νοσοκομείο για υγειονομική παρακολούθηση. Μετά από ιατρικό έλεγχο στα εξωτερικά ιατρεία, θα του έπαιρναν σχεδόν μήνα οι εργαστηριακές εξετάσεις. Να που σε αυτό το νοσοκομείο, για καλή του τύχη, συναντάει δικό μας γιατρό, ο οποίος παρέμβηκε και του έλυσε το πρόβλημα αυθημερόν.

-Ως δικαιούχος του ΚΕΑ, για να πάρεις το βοήθημα, τα τρίμματα, ταλαιπωρείσαι αφάνταστα. Στην πλατφόρμα, συνέχεια προκύπτει κάποιο ενδεχόμενο εμπόδιο κι οδηγείσαι – θες ή δε θες- κάθε εξάμηνο σε ουρά με εκατοντάδες άτομα μπροστά σου. Χάνεις χρόνο και χρήμα κι εξαντλείται η υπομονή σου. Συμπατριώτης μας, δημοτικός υπάλληλος, σε βοηθάει και λύνεις στο άψε – σβήσε το πρόβλημα σου. Σε διευκολύνει κάλλιστα.

Παρόμοιες προσβάσεις – παρεμβάσεις, μπορούσαμε να είχαμε και στην πολιτική, αλλά ποτέ και κανένας, ενασχολούμενος με τα κοινά, με έξυπνη, ευέλικτη, πολιτισμένη συμπεριφορά, ποτέ δεν τόλμησε να παρέμβει δυναμικά, ουσιαστικά, ώστε σταδιακά και σε βάθος χρόνου να λυνόταν ένα – ένα όλα τα ζωτικά μας προβλήματα.

Στο εξώφυλλο: Τα σοκάκια των χωριών μας πριν το ’90 ήταν γεμάτα με παιδιά.

Σχετικά άρθρα: