Οι πρωθυπουργοί Αλβανίας και Μαυροβουνίου συναντήθηκαν στο Κίεβο με τον πρόεδρο Ζελένσκι

Οι πρωθυπουργοί Αλβανίας και Μαυροβουνίου συναντήθηκαν στο Κίεβο με τον πρόεδρο Ζελένσκι

Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου ταξίδεψαν την Τετάρτη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των δύο χωρών, μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ενέκριναν κοινή δήλωση υπέρ της χορήγησης στην Ουκρανία του καθεστώτος μέλους υποψήφιου για ένταξη στην ΕΕ.

Πριν από τη συνάντηση στο Γραφείο του Προέδρου στην Ουκρανία, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και του Μαυροβουνίου, Ντρίταν Αμπάζοβιτς, επισκέφτηκαν τις πόλεις της περιοχής του Κιέβου που απελευθερώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις για να δουν με τα μάτια τους τις συνέπειες των εχθροπραξιών.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε τη μοναδικότητα μιας τέτοιας συνάντησης και την αποκάλεσε Σύνοδο Κορυφής της Ουκρανίας και των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι οι πρωθυπουργοί του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας έφτασαν αυτοπροσώπως στο Κίεβο, ενώ ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συμμετείχε στις συνομιλίες μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Η συνάντησή μας δείχνει την υποστήριξη των αξιότιμων πρωθυπουργών και, ως εκ τούτου, των λαών αυτών των χωρών, την υποστήριξη για την Ουκρανία, την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, την πορεία μας προς την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη να λογοδοτήσουν όλοι οι Ρώσοι εγκληματίες πολέμου για όλα όσα έχουν κάνει εναντίον της Ουκρανίας και της Ευρώπης στη γη μας», είπε ο Ζελένσκι.

Σημείωσε επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα η αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών.

«Οι χώρες μας – Ουκρανία, Δημοκρατία της Αλβανίας, Μαυροβούνιο, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – πρέπει να γίνουν πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνούμε ότι οι χώρες μας δεν είναι ανταγωνιστές σε αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά συμπληρώνουν και ενισχύουν η μία την άλλη ικανότητες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

aftodioikisi.gr

Σχετικά άρθρα: