Ουρές χιλιομέτρων στην Κακαβιά – Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα

Ουρές χιλιομέτρων στην Κακαβιά – Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα

Το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού στην Κρυσταλλοπηγή και η αυστηροποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου, κρίθηκαν απαραίτητα για τον περιορισμό της διασποράς. Υπό διερεύνηση είναι καταγγελία Αλβανού δημοσιογράφου ότι πολλοί συμπατριώτες του πηγαινοέρχονταν με πλαστά αρνητικά τεστ. Με κλειστή την Κρυσταλλοπηγή, η Κακαβιά είναι ο μόνος μεθοριακός σταθμός με την Αλβανία που είναι προς το παρόν ανοικτός.

Ουρές χιλιομέτρων στο δρόμο προς της Ελλάδα από ΙΧ και φορτηγά προκάλεσε το κλείσιμο των συνόρων στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας. Το συνοριακό σημείο ελέγχου έκλεισε στις 6 το πρωί στην προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού.

Από τον Προμαχώνα από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα Έλληνες και πολίτες της ΕΕ, από την Κακαβιά, τους Ευζωνες και τους Κήπους Έλληνες και κάτοχοι άδειας παραμονής, ενώ από Νυμφαίο, Ορμένιο και Εξοχή θα επιτρέπονται μόνο εμπορευματικές μεταφορές.

Όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών, του γνωστού PCR θα υποβάλλονται και σε rapid τεστ, από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Μόνον όσοι επιδεικνύουν αρνητικό τεστ θα παίρνουν άδεια εισόδου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου της Αλβανίας, πολίτες της γειτονικής χώρας που ήθελαν να μπουν στην Ελλάδα πήγαιναν σε συγκεκριμένα εργαστήρια στην Κορυτσά και προμηθεύονταν πλαστά πιστοποιητικά για αρνητικά covid τεστ. Έτσι περνούσαν χωρίς πρόβλημα από τον τελωνειακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής.

«Το κύκλωμα μπορούσε να δράσει πολύ εύκολα στο σημείο διέλευσης της Κρυσταλλοπηγής. Το σταμάτησαν οι ελληνικές Αρχές, το σταμάτησαν οι αλβανικές Αρχές ύστερα από καταγγελίες στο Top Channel που κάναμε την έρευνα» λέει ο Αρτούρ Μίμπε, δημοσιογράφος του καναλιού.

Πριν από λίγες ημέρες είχαν συλληφθεί δύο Αλβανοί οι οποίοι εντοπίστηκαν με ψευδή στοιχεία τεστ και δήλωσαν ότι τα είχαν προμηθευτεί από ταξιδιωτικό γραφείο στην Κορυτσά.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς, Σοφία Ζουζέλη

Σχετικά άρθρα: