Ο αρχαιολογικός χώρος του Βουθρωτού οδηγείται σε ξεπούλημα!

Ο αρχαιολογικός χώρος του Βουθρωτού οδηγείται σε ξεπούλημα!

ΑΙΧΜΕΣ

Το αρχαιολογικό πάρκο στο Βουθρωτό, ένα από τα πιο εντυπωσιακά, οδηγείται στο ξεπούλημα καθώς η κυβέρνηση Ράμα προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με το Αλβανο-Αμερικανικό Αναπτυξιακό Ταμείο. Βάση της σύμβασης παραχωρεί τα δικαιώματα ανασκαφών, προβολής, εκμετάλλευσης της ροής επισκεπτών, τις υποδομές φιλοξενίας και τις επενδύσεις.

Το συγκεκριμένο ταμείο έχει δανειοδοτήσει την Κυβέρνηση της Αλβανίας για έργα σε διάφορες ιστορικές περιοχές και λέγεται ότι η μη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων αυτών οδήγησε στην εκχώρηση του Βουθρωτού.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Βουθρωτό, στο Εξαμίλι, συντελείται το διάστημα αυτό άλλο ένα πρωτοφανές γεγονός.

Στο Εξαμίλι η Κυβέρνηση Ράμα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του μέσου διαδικτυακής ενημέρωσης epiruspost.gr, έχει υφαρπάξει την περιουσία της Μονής του Αγίου Γεωργίου, προκειμένου να μετατραπεί σε ξενοδοχειακό συγκρότημα –όπως φημολογείται από τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην Υπουργό Υποδομών- ξενοδοχειακό συγκρότημα που φέρει την προκλητική ονομασία «Monastiri Resort». Μάλιστα η έναρξη των εργασία έγινε την ημέρα που ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης βρισκόταν στο Αργυρόκαστρο και είχε συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού της Αλβανίας Μιρέλα Κουμπάρο.

Ενώ η Αλβανία αποτελεί την μοναδική χώρα ολικής δίωξης και εξαφάνισης των θρησκευτικών κοινοτήτων επί κομουνισμού, τείνει να αποτελέσει και την μοναδική περίπτωση κράτους που ενώ αποκαθιστά γενικά κανόνες δημοκρατίας, σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικονομίας και ελεύθερης αγοράς στερεί στην ουσία την ελευθερία και τα περιουσιακά δικαιώματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Σχετικά άρθρα: