Ο ιερέας Θεόδωρος Γούλης ενταφιασμένος μακριά από τη γη των προγόνων του

Ο ιερέας Θεόδωρος Γούλης ενταφιασμένος μακριά από τη γη των προγόνων του

ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ιερέας Θεόδωρος Γούλης του Βαγγέλη και της Αγγέλως γεννήθηκε στο χωριό Σωτήρα της Άνω Δρόπολης στις 13.09.1885.

Είχε μεσαία μόρφωση (σχολαρχείου). Από μικρός αγαπούσε τον εκκλησιασμό, γι’ αυτό όταν ενηλικιώθηκε ζήτησε να χειροτονηθεί ιερέας.

Πριν την χειροτονία του εργάσθηκε σαν ξυλοκόπος στην Καλαμάτα και σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Η πρώτη Ενορία ήταν η πόλη της Ελλάδος Καλαμάτα. Όμως επειδή αγαπούσε υπερβολικά τις πατρώες ρίζες του, γύρισε στο χωριό του. Με ζήλο και πίστη υπηρέτησε την εκκλησία σε αρκετά χωριά, όπως στην Καλογορατζή, στην Γλύνα, στην Γράψη, στη Σωτήρα και τελευταία στην Κοσσοβίτσα, όπου και συνελήφθηκε από την «σιγκουρίμι» στις 28-09-1947 με τις κατηγορίες: «Ότι έπαιρνε μέρος στον αντικρατικό σύλλογο των Βορειοηπειρωτών» όπως και «για διαφώτιση και προπαγάνδα».

Μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στις ανακριτικές του Αργυροκάστρου, όπου υπέστη σκληρά, επώδυνα και απάνθρωπα μαρτύρια. Δικάσθηκε από το στρατοδικείο του Αργυροκάστρου, βάση του άρθρου 2-3 και 4 του Νόμου 372, με 13 χρόνια κάθειρξη για την «αντικρατική του δράση» και 7 χρόνια για διαφώτιση και προπαγάνδα υπέρ της «μοναρχοφασιστικής» Ελλάδος, σύνολον 20 χρόνια.

Μετά την σκληρή καταδίκη, περνάει σε διάφορα στρατόπεδα φρίκης και πόνου, και τελικά οδηγείται στα εξοντωτικά, απάνθρωπα, κολαστήρια των φυλακών του «Μπουρέλι», που από τις ανθυγιεινές και βασανιστικές συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτό το «μαρτυρικό φέρετρο» έρχεται το μοιραίο. Ο ιερέας εθνομάρτυρας Θεόδωρος Γούλης αφήνει την τελευταία του πνοή στις αγκαλιές των συνανθρώπων του κατάδικων που υποβάλλονταν στα ίδια μαρτύρια. Μακριά από την προσφιλή του οικογένεια.

Τον ενταφίασαν κάπου εκεί στις ερημιές, στην άγρια φύση, τον πέταξαν και τον παράχωσαν σε μία γούρνα, που κανένας δικός του δεν την ανακάλυψε, για να μεταφέρει τα ιερά του οστά στην γενέτειρά του, στο χωριό του, στους δικούς του στην γη των προγόνων του, στην Σωτήρα.

(Από το ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ, έκδοση του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων του Νομού Αργυροκάστρου, ΙΟΥΝΙΟΣ 2003)

Σχετικά άρθρα: