Ο Καραγκιόζης

Ο Καραγκιόζης

Ελεύθερη σκέψη

Του Σωκράτη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η λέξη «Καραγκιόζης» είναι τουρκικής προελεύσεως και στη γλώσσα μας, την ελληνική, θα πει «μαυρομάτης». Ναι αλλά, με το πέρασμα του χρόνου ο «Καραγκιόζης» έγινε ο πρωταγωνιστής του θεάτρου σκιών, που παρουσιάζει τον τεμπέλη, τον πεινασμένο και αχόρταγο, τον κακοφτιαγμένο και παμπόνηρο άνθρωπο. Μεταφορικά τον γελωτοποιό!

Όντας μικρός, ο Μαντούρης πήγε ή καλύτερα τον πήγαν στο προαναφερόμενο θέατρο και ο «Καραγκιόζης» του ριζώθηκε στην καρδιά. Στο σχολείο όταν τους έδωσαν να αναπτύξουν το θέμα: «Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω;» αυτός έγραψε: Θα γίνω «Καραγκιόζης». Αναστατώθηκαν οι γονείς, οι παππούδες του, οι θείοι του. Έπαιρναν κι έδιναν μέρα και νύχτα να του γεμίσουν τη γνώμη να μη γίνει «Καραγκιόζης», αλλά γιατρός, δικηγόρος, αεροπόρος. Εκείνος απαντούσε: «Θέλω να γίνω Καραγκιόζης».

maxresdefault

Ο Μαντούρης όταν μεγάλωσε, τελικά δεν έγινε «Καραγκιόζης», αφού οι δικοί του κατόρθωσαν να του επιβληθούν. Έγινε κάτι άλλο. Το τι άλλο, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι δεν έγινε «Καραγκιόζης». Διότι οι δικοί του, του εξήγησαν: «Καραγκιόζης» δεν είναι δουλειά για να βγάλεις λεφτά, να κάνεις βίλα και να ζήσεις άνετα, χωρίς να έχεις την ανάγκη κανενός…

Ο Μαντούρης παντρεύτηκε και δημιούργησε οικογένεια, η οποία όσο μεγάλωνε τόσο και φτώχαινε. Μια από όλες τις μέρες τον πλησιάζει ο πατέρας του και του λέει: «Γιέ μου, κουνήσου για να σε βοηθήσει! Μην κοιμάσαι! Δεν βλέπεις οι φίλοι σου κατάφεραν να γίνουν και βουλευτές, υπουργοί. Κινούνται με πολυτελέστατα αμάξια… δεν άφησαν χώρα, χωρίς να επισκεφτούν. Έχουν άφθονα κτήματα, μεγάλες περιουσίες. Να σου ζήσει εσένα, που ήσουν άριστος μαθητής!»

Και ο Μαντούρης, εκνευρισμένος απαντάει: «Εσείς με πήρατε στο λαιμό, δεν με αφήσατε να γινόμουν «Καραγκιόζης». Τώρα ίσως να ήμουν πλανητάρχης.»

Αυτό είναι έγκλημα όταν δεν αφήνεις το γιο σου να γίνει «Καραγκιόζης», να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Εξαιρετικά σε μια κοινωνία που μόνον οι καραγκιόζηδες πετυχαίνουν στη ζωή, αποχτούν φήμη και χρήμα. Γίνονται μεγάλοι και τρανοί. Επιβραβεύονται κι ας κάνουν πολιτικά καραγκιοζιλίκια. Όλοι οι «Καραγκιόζηδες» ζουν μια χαρά με τα καραγκιοζιλίκια τους. Και… σου πατούν πονηρά το μαύρο μάτι!

Σχετικά άρθρα: