Ο πρωθυπουργός στον «Πρωινό Λόγο» για Αλβανία!

Ο πρωθυπουργός στον «Πρωινό Λόγο» για Αλβανία!
– Τι απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης στον απεσταλμένο μας Γ. Γιαννάκη για την προοπτική ένταξής της στην Ε.Ε., την Ελληνική Μειονότητα, τη χάραξη ΑΟΖ και για την προσωπική του σχέση με τον Έντι Ράμα
– Θα γίνει ο οδικός άξονας Γιάννενα – Κακαβιά, αλλά πώς…

Ειδήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την Ήπειρο όσο και γενικότερα για τη χώρα μας «έβγαλε» η… συνάντηση του «Π.Λ.» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες το μεσημέρι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου της εφημερίδας Γιώργου Γιαννάκη για την Αλβανία, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας ωστόσο ως βασική προϋπόθεση την προστασία από τη γείτονα χώρα των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι δύο πλευρές θα πάνε στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ, αφού όμως πρώτα η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ενώ αναφέρθηκε και στην καλή προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Έντι Ράμα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα όσα είπε για τον οδικό άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, ο οποίος θα γίνει μεν, με τις προδιαγραφές όμως που επιτρέπουν τα διαθέσιμα γι’ αυτόν κονδύλια. 

Aλβανία και Ε.Ε.

«Η πρόσδεση της Αλβανίας στο ευρωπαϊκό άρμα είναι προς όφελός μας. Και γι’ αυτό και προσωπικά υποστήριξα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για την Αλβανία και για τη Βόρεια Μακεδονία, για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα και με κάποιο ουσιαστικό τρόπο να προσδέσουμε την Αλβανία στο ευρωπαϊκό άρμα».

Αυτό υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση που του έθεσε εκ μέρους του «Π.Λ.» ο Γιώργος Γιαννάκης για το αν θα πει «ναι» στην είσοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζοντας πως ο πρωθυπουργός της γείτονος Έντι Ράμα είναι ουσιαστικά «δορυφόρος» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Τ. Ερντογάν. 

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε πάντως να προσθέσει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις «είναι μία διαδικασία η οποία κρατάει πάρα πολύ χρόνο και σε κάθε κεφάλαιο το οποίο ανοίγει έχουμε τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο να επιβάλουμε τις δικές μας απόψεις και να συζητήσουμε θέματα τα οποία ενδεχομένως να αφορούν τον διμερή χαρακτήρα των σχέσεών μας».

Ράμα και Μειονότητα

Όσον αφορά στον Αλβανό ομόλογό του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να τον χαρακτηρίσει επικαλούμενος την καλή προσωπική σχέση που διατηρεί μαζί του. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, την προστασία της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε με ξεκάθαρο τρόπο με τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε..

Συγκεκριμένα τόνισε τα εξής: «Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας. Προσωπικά έχω μια καλή σχέση μαζί του, θέλω να είμαι ειλικρινής, και νομίζω ότι είναι προς όφελός μας να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει μια Εθνική Ελληνική Μειονότητα η οποία πρέπει να τυχαίνει προστασίας. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο έχω καταστήσει απολύτως σαφές στον Αλβανό Πρωθυπουργό και προφανώς θα καθορίσει και τη στάση μας κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Στη Χάγη για την ΑΟΖ

Με την ευκαιρία της αναφοράς στην Αλβανία μέσω της ερώτησης του Γ. Γιαννάκη ο Πρωθυπουργός έθιξε κι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τη σχέση της γείτονος με την Ελλάδα και αυτό δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ. 

Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία, στην Αδριατική εκκρεμεί μόνο η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αλβανική πλευρά, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι «υπάρχει μία επί της αρχής συμφωνία με την Αλβανία να πάμε στη Χάγη», δίνοντας όμως εδώ και μία άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρο. Όπως είπε, η προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ θα γίνει αφού πρώτα η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. 

«Για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έχουμε επί της αρχής συμφωνία με την Αλβανία να πάμε στη Χάγη αφού όμως έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. Είναι καλό αυτό, δείχνει ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να λυθούν από ένα διεθνές όργανο. Σημαντική εξέλιξη εφόσον μπορέσουμε να την πετύχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ των δύο χωρών εκκρεμεί από το 2009, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας, ακύρωσε την τότε συμφωνία για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. 

Και Γιάννενα – Κακαβιά…

Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης του Γ. Γιαννάκη προς τον Πρωθυπουργό αφορούσε στο πολυσυζητημένο έργο επέκτασης της Ιόνιας Οδού ως την Κακαβιά ώστε να συμπληρωθεί το ελληνικό τμήμα του λεγόμενου «Μπλε διαδρόμου», του οδικού δικτύου που θα απλώνεται από τη Βόρειο Ιταλία έως την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκη διαβεβαίωσε ότι ο δρόμος θα γίνει, όχι όμως ως τετράιχνος επικαλούμενος την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κατ’ αρχάς ο δρόμος Γιάννενα – Κακαβιά θα γίνει. Δεν θα είναι στο μέγεθος που ενδεχομένως κάποιοι φαντάζονταν, διότι δεν θα υπήρχε δυνατότητα να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για ένα δρόμο τόσο μεγάλο. Θα είναι πάντως ένας σύγχρονος ασφαλής δρόμος που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ηπείρου και όσων θέλουν να επικοινωνήσουν με τα σύνορα και από εκεί και πέρα να κινηθούν στην Αλβανία».

proinoslogos.gr

Σχετικά άρθρα: