Παραλήρημα Ακάρ: Να μην εξοπλίζονται οι Έλληνες – Να διδαχθούν από την ιστορία και το 1922

Παραλήρημα Ακάρ: Να μην εξοπλίζονται οι Έλληνες – Να διδαχθούν από την ιστορία και το 1922

Τον εκνευρισμό και την ανησυχία της Τουρκίας εκφράζουν οι νέες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, αναφορικά με την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας και τις κινήσεις της στο διπλωματικό πεδίο.

 Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, σε νέες προκλητικές δηλώσεις του, ανέφερε ότι το ελληνικό κράτος δεν πρέπει να εξοπλιστεί διότι δεν έχει να… πληρώσει, ενώ καλεί τους Έλληνες «να διδαχθούν από την ιστορία και το 1922».

Στο παραλήρημά του ο Ακάρ είπε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ:

Η Ελλάδα έχει υπερβολική αγάπη για τα εξοπλιστικά. Επιδιώκουν να εξοπλιστούν με την ενθάρρυνση και την κατεύθυνση της Γαλλίας.

Ονειρεύονται. Αλλά αυτή είναι που προκαλεί ζημίες. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα όπλα που αγόρασαν.

Αυτό επιδεινώνει τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες του ελληνικού λαού. Ο εξοπλισμός δεν έχει κανένα νόημα ακόμα κι αν είναι αριθμητικά ισοδύναμος με την Τουρκία γιατί τα μαθηματικά και η ιστορία είναι ξεκάθαρα.  

Το 1919 ξεκίνησαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9η Σεπτεμβρίου 1922. Οι Έλληνες να διδαχθούν από την ιστορία.

real.gr

Γιώργος Μύτιλης