«Πασαλιμάν»: Η Αλβανία προσφέρει πρώην Σοβιετική ναυτική βάση στο ΝΑΤΟ – 180 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων

«Πασαλιμάν»: Η Αλβανία προσφέρει πρώην Σοβιετική ναυτική βάση στο ΝΑΤΟ – 180 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων

Η βάση Πασαλιμάν που βρίσκεται κάτω από τον κόλπο της Αυλώνας στην Αλβανία χτίστηκε τη δεκαετία του 1950

Η Αλβανία προσφέρει στο ΝΑΤΟ μια ναυτική βάση σε μια προσπάθεια να ανεβάσει την αξία της στη Συμμαχία “σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ναυτική βάση Πασαλιμάν, η οποία βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων, θα μπορούσε να είναι “προστιθέμενη αξία” στη συμμαχία και πρόσθεσε ότι έχει ετοιμαστεί ένα έργο για την ανακαίνισή της.

“Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς πιστεύω ότι ο Στρατηγός μπορεί να σκεφτεί να έχει μια ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία”, είπε ο Ράμα σε ομιλία του την Τετάρτη.

Η βάση Πασαλιμάν που βρίσκεται κάτω από τον κόλπο της Αυλώνας χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 και αριθμούσε 12 υποβρύχια της Σοβιετικής Ένωσης, καθιστώντας την τη μοναδική ναυτική βάση που είχαν στη Μεσόγειο. Μετά την κατάρρευση των δεσμών Τιράνων-Μόσχας το 1961, το Πασαλιμάν παρέμεινε ως ναυτική βάση που στεγαζόταν τέσσερα εναπομείναντα υποβρύχια και άλλα μικρά στρατιωτικά πλοία.

Λεηλατήθηκε το 1997 – Ανακαινίστηκε από την Τουρκία

Η βάση λεηλατήθηκε, συμπεριλαμβανομένου υλικού από τα υποβρύχια, κατά τις ταραχές του 1997 στην Αλβανία, όταν χάθηκαν οι οικονομίες των Αλβανών σε αποτυχημένα επενδυτικά προγράμματα “πυραμίδων”. Τρία από τα υποβρύχια πουλήθηκαν για σκραπ ενώ το τέταρτο παραμένει στη βάση, με την κυβέρνηση να εξετάζει αν θα το μετατρέψει σε μουσείο.

Το Πασαλιμάν ανακαινίστηκε από την Τουρκία και έκτοτε χρησιμοποιείται ως ναυτική βάση για ορισμένα στρατιωτικά πλοία που περιπολούν στο Ιόνιο και την Αδριατική.

Το ΝΑΤΟ έχει επίσης ξεκινήσει εργασίες για την αναβάθμιση της πρώην κομμουνιστικής αεροπορικής βάσης Kucove της Αλβανίας, 85 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων, η οποία δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις της συμμαχίας.

thetoc.gr

Σχετικά άρθρα: