Πεσκόφ: Χωρίς πληρωμή σε ρούβλια δεν έχει φυσικό αέριο

Πεσκόφ: Χωρίς πληρωμή σε ρούβλια δεν έχει φυσικό αέριο

Την επεξεργασία πρακτικών ρυθμίσεων μέχρι την Πέμπτη για τις ξένες εταιρείες ώστε να πληρώσουν το αέριο τους σε ρούβλια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, αναφέροντας ότι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο δυτικός «οικονομικός πόλεμος» εναντίον της Μόσχας δημιούργησε μια νέα σειρά συνθηκών στην αγορά. «Κανείς δεν θα παρέχει αέριο δωρεάν, είναι απλά αδύνατο και μπορείτε να το πληρώσετε μόνο σε ρούβλια», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως υποστήριξε, σύμφωνα με την προθεσμία της 31ης Μαρτίου που έθεσε ο Βλ. Πούτιν, «αναπτύσσονται όλες οι λεπτομέρειες ώστε αυτό το σύστημα να είναι απλό, κατανοητό και εφικτό για αξιοσέβαστους Ευρωπαίους και διεθνείς αγοραστές».

Η εντολή του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα να χρεωθούν οι «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο ενίσχυσε το νόμισμα, αφού έπεσε σε ιστορικά χαμηλά όταν η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε επίσης τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου στα ύψη.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία, η οποία δικαιούται να αμυνθεί έναντι των κυρώσεων, ήταν και θα είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου. Οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να αγοράσουν ρούβλια και να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν πληρωμές για το φυσικό αέριο, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της βουλή, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη εάν η Ευρώπη αρνηθεί να αγοράσει ρωσικά ενεργειακά αποθέματα. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις προμήθειες στις ασιατικές αγορές, μεταξύ άλλων, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

liberal.gr

Γιώργος Μύτιλης