Πολιτική ανηθικότητα κομμάτων σχετικά με την εθνική σύνταξη των ομογενών

Πολιτική ανηθικότητα κομμάτων σχετικά με την εθνική σύνταξη των ομογενών

Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Ολομέλεια την Τρίτη και ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπέρ του άρθρου 60 για την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο επέμειναν ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η διάταξη για την εθνική σύνταξη των ομογενών θέλει βελτίωση.

-ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ: Πλήρη εθνική σύνταξη με 20ετή, αντί την 30ετή νόμιμη και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

-ΝΔ: Διορθώνουμε την αδικία. Από 40, 30 τα χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής, για την εθνική σύνταξη των ομογενών.

-ΣΥΡΙΖΑ: Καταβολή εθνικής σύνταξης στους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση με 15 έτη διαμονής τους και χορήγηση πλήρους επιδόματος στους υπερήλικες ανασφάλιστους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

-ΚΙΝΑΛ: Δεν πρέπει να περικόπτεται η εθνική σύνταξη των ομογενών, προτείνει βελτιώσεις στη χορήγηση του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

-ΚΚΕ: Δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως διάκριση και πρέπει να υπάρξουν ενιαίες ασφαλιστικές ρυθμίσεις για όλους χωρίς αποκλεισμούς. Τα 30 χρόνια που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα μπορούσαν να γίνουν 20 για να εξυπηρετηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των παλιννοστούντων συνταξιούχων. Άλλωστε, αυτή η πρόταση για τα 20 χρόνια είναι πιο κοντά στις γενικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις απ’ ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου.

-Ελληνική Λύση: Είναι απαραίτητο να στηρίζουμε τους ομογενείς, τον απανταχού Ελληνισμό, που διατηρεί ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, ειδικά σε χώρες που δεν είναι και τόσο φιλικές απέναντί μας. Δεν πρέπει η πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση να τους θυμάται μόνο σε προεκλογικές περιόδους.

-ΜέΡΑ25: Η διάταξη για την εθνική σύνταξη των ομογενών είναι ανεπαρκής. Το ίδιο συμβαίνει με το επίδομα για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Συμπέρασμα:

Όλα τα κόμματα, κυρίως τα κόμματα εξουσίας, ας έκαναν τα ίδια και χειρότερα όταν κυβερνούσαν, τώρα τάζουν, αναλογίζουν ευθύνες. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να διαπιστώσει κανείς αυτή τη στιγμή, την πολιτική τους ανηθικότητα… Δήθεν τώρα κόπτονται…!!! Φως φανάρι … βρισκόμαστε σε πρόθυρα εκλογών…!!!

Γιώργος Μύτιλης