Πολιτιστικά μνημεία «προστατεύονται» από το κράτος, για να γκρεμιστούν

Πολιτιστικά μνημεία «προστατεύονται» από το κράτος, για να γκρεμιστούν

Κωστάκης ΝΤΟΝΤΟΣ

Στη Δούβιανη, ανάμεσα σε πολλά σημαντικά παλιά κτήρια, μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, βρίσκονται και δύο θρησκευτικά μνημεία. Συγκεκριμένα το Μοναστήρι της Αγίας Ιουλίτας και η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Τα δύο έχουν στην εξώπορτά τους τοποθετημένη ταμπέλα με την καθιερωμένη διατύπωση:   «Πολιτιστικό Μνημείο – Προστατεύεται από το Κράτος».

2
Εκκλησία Μοναστηριού Αγίας Ιουλίτας.

Δηλαδή το κράτος κάποτε φάνηκε σε πρώτη όψη, ότι έδωσε σε αυτά την αξία που τους αναλογούσε.

Ο κόσμος αισθάνθηκε πραγματικά, περηφάνια και χαρά συνάμα, γιατί πίστεψε ότι το κράτος θα τα διατηρούσε, θα τα  προστάτευε. Είναι μια συμφωνία ανάμεσα κράτους και κοινότητας, που το πρώτο αναλαμβάνει την υποχρέωση να επέμβει στο πολιτιστικό μνημείο όταν παρουσιάζεται σε αυτό ενδεχόμενο πρόβλημα για συντήρηση.

Ναι αλλά, στην πράξη συνέβηκε το αντίθετο! Εκτός από την μεμονωμένη επέμβαση σε κεντρικό σημείο, στην εκκλησία του Μοναστηριού, το 2018, δεν έγινε απολύτως ποτέ καμία άλλη εργασία.

Ολόκληρο θρησκευτικό συγκρότημα του 9ου αιώνα, ένα από τα πιο παλιά στην Αλβανία, αφέθηκε στο έλεος της τύχης του, είναι στα κακά του χάλια, ετοιμόρροπο. Και οι λίγοι τοίχοι του, που ακόμα είναι όρθιοι, σύντομα θα γκρεμιστούν ολοσχερώς.    

3
Το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

 Ίδια και χειρότερη κατάσταση, συναντάς και στην παμπάλαια εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Η ταμπέλα «Πολιτιστικό μνημείο – προστατεύεται από το κράτος» σε εξώπορτα κάθε μνημείου, αποδεικνύει ότι σε αυτά τα μνημεία δεν μπορεί να βάλει άλλος χέρι, εκτός από το κράτος που με την αδράνεια του, την αμέλεια του, την αδιαφορία του τα γκρεμίζει. Σε βάθος χρόνου, τα εξαφανίζει μια για πάντα. Η ανακατασκευή αργότερα, κάθε παλιού μνημείου, δεν έχει καμιά αξία.  

Κύριοι του Υπουργείου Πολιτισμού, γίνετε νοικοκύρης!   

Σχετικά άρθρα: