Ανάμεσα στις ωραίες παραδοσιακές ενδυμασίες ξεχωρίζει η πανέμορφη

Ανάμεσα στις ωραίες παραδοσιακές ενδυμασίες ξεχωρίζει η πανέμορφη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όπως η ζωή και η παραδοσιακή ενδυμασία, δεν είναι στατική. Δεν μπορεί να μείνει στην αρχική της μορφή. Συνέχεια αλλάζει.

Στη Δρόπολη παλιά, η νύφη φοριόταν διαφορετικά. Πιο βαριά, πιο απλά. Προχωρώντας η ζωή, εξελισσόταν και η ενδυμασία. Γινόταν πιο όμορφη, πιο πλούσια, πιο ελαφριά. Πιο ελκυστική.

Όλη αυτή η αλλαγή έχει τη βάση στην οικονομική άνεση, στις κλιματολογικές αλλαγές, στο γούστο και στην ψυχολογία των κατοίκων της περιοχής. Στην καλαισθησία τους. Σε ολόκληρο πολιτισμό και παράδοση.

Η κάθε περιοχή, έχει την δική της συγκεκριμένη παραδοσιακή ενδυμασία. Με την ιδιαιτερότητά της η καθεμιά.

Σε διάφορες λαογραφικές εκδηλώσεις, διαγωνίζεται ο χορός, το τραγούδι, αλλά διαγωνίζεται και η παραδοσιακή ενδυμασία. Η ελλανοδίκη επιτροπή, αποτελούμενη από αρμόδια άτομα, από λαογράφους, κλπ, βάζει πλάι-πλάι τις παραδοσιακές ενδυμασίες και, βάσει αυστηρών κριτηρίων, βραβεύει. Απονέμει έπαθλο στην καλύτερη. Ξεχωρίζει ανάμεσα στις ωραίες, την πιο ωραία. Την πανέμορφη, με χάρη, με αρχοντιά! Με απίστευτη λάμψη!

Και σε όποιον ανήκει αυτή η ενδυμασία, τον κάνει να καμαρώνει, να καυχιέται, να χαίρεται περισσότερο. Να αισθάνεται περήφανος. Όπως, εμείς, οι Δροπολίτες.

Σχετικά άρθρα: