ΝΕΡΑΪΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

ΝΕΡΑΪΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Η κάθε συνάντηση με τον καλό μου φίλο, Παντελή Γκόλε, από την Καλογοραντζή, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο οδοντίατρος στο επάγγελμα και λάτρης των αρχαιολογικών μνημείων και χώρων, διαρκώς σου ανοίγει νέα παράθυρα επικοινωνίας. 

Σου δίνει αφορμές, να δεις διαφορετικά, πιο θετικά τον κόσμο γύρω σου.

Ρίχνοντας μια ματιά στο πρόσφατο κείμενό μου: – Έκκληση για την αξιοποίηση του Σπηλαίου της Σκοτεινής – του γεννήθηκαν διάφορες ιδέες -.

Ξύπνησαν μέσα του παιδικές αναμνήσεις. Τη νύχτα δεν μπόρεσε, πραγματικά, να κοιμηθεί. Την επόμενη, με προσκάλεσε από το πρωί να πιούμε καφέ, για να μου κάνει την τεκμηριωμένη ανάλυση:

– Οι γιαγιάδες – λέει – όταν ήμασταν πιτσιρικάδες, μας συμβούλευαν:

«Μετά τα μεσάνυχτα στο πλάι των Λυταίων βγαίνουν οι Νεράιδες. Χορεύουν και τραγουδούν, χτυπώντας το ντέφι στους γοφούς τους. Εσείς δεν τις βλέπετε. Αυτές όμως, σας παρακολουθούν. Γι’ αυτό τις νύχτες μην πάτε προς τη Σκοτεινή!».

Μας τις παρουσίαζαν και σαν διαβόλους με τα ντέφια…!

Αργότερα, όταν μεγαλώσαμε και καταλαβαίναμε περισσότερα, αναρωτιόμασταν: «Όλη αυτή η ιστορία «κατασκευάζονταν» απ’ τις γιαγιάδες απλά για να μας εκφοβίσουν, να μας πανικοβάλουν ή στηριζόταν πάνω σε πραγματικό γεγονός…;!». 

Συνδέει ομαλά, ο μελετηρός Παντελής, το παραπάνω γεγονός και μ’ ένα άλλο, πιο δυνατό στοιχείο, που είναι απόσταγμα από έρευνα του Pouqueville, ο οποίος επισκέφτηκε το Σπήλαιο και κάπου στα έγκατά του, αντίκρισε κυανόκρανο. Κατέληξε τότε – περίπου το 1820 – στο συμπέρασμα, ότι στην αρχαιότητα αυτού υπήρχε βωμός των Νηρηιδών. Μέτρησε, επίσης, 40 σκαλιά, που σε οδηγούσαν στην επιφάνεια της υπόγειας λίμνης… κλπ, κλπ… Στοιχεία αληθινά. 

Διεισδύει ακόμα πιο βαθιά ο Παντελής στο μύθο του Σπηλαίου και με μια σειρά από ρητορικά ερωτήματα, όπως: «Η νεότερη παράδοση που «μιλάει» για τον πνιγμό της νύφης, μήπως έχει σχέση με τις Νεράιδες;! Από πού ερχόταν τάχα ο ήχος του ντεφιού;! Μήπως τη νύχτα, μέσα στο πυκνό σκοτάδι, στην απόλυτη ηρεμία, προκαλούσε ήχο η κατάπτωση ενός σταλακτίτη πάνω στην επιφάνεια του νερού;! Ή μήπως καμιά αέρια εσωτερική σχισμή φύσαγε και προκαλούσε την ξεχωριστή ηχητική μουσική; Κάτω από το ρυθμό της οποίας χόρευαν οι αέρινες, οι αόρατες Νεράιδες με τα μακριά ξανθά μαλλιά και την ολόσωμη κάτασπρη ενδυμασία…;!» 

Καταλήγει: Δεν τίθεται καθόλου θέμα εξερεύνησης για την εκδοχή αν υπάρχει χαραματιά στο βυθό της Σκοτεινής, απ’ όπου διαπερνά ανθρώπινο σώμα και εμφανίζεται κάπου αλλού… Η νύφη που πνίγηκε, δεν αμφισβητείται διόλου ότι ήταν Νεράιδα (νύμφη). Αέρινη, που χωράει, περνάει και πάει παντού…

Αυτή, επομένως, είναι η νεότερη παράδοση, συνέχεια της παλιάς, που μαρτυρεί ότι ο τόπος μας είναι κατοικημένος από αρχαιότατους χρόνους.


Βασικός πόθος και έμμονη ιδέα του Παντελή είναι: Εκτός της τουριστικής αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου, η Σκοτεινή να μετατραπεί συγχρόνως και σε πηγή άφθονου πόσιμου νερού.

Να είχε μετατραπεί. Τι κάνει ακόμα…(;!)

Σχετικά άρθρα: