Ατέλειωτη διαδρομή στο έργο της κοινωνικής προσφοράς

Ατέλειωτη διαδρομή στο έργο της κοινωνικής προσφοράς

ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Αλκιβιάδης ΝΤΑΛΕΣ

Ο Παντελής Λώλης, κάποτε γεωλόγος στο επάγγελμα, πολυαθλητής στα νιάτα του και συνταξιούχος πια, όπου και αν βρέθηκε στη ζωή του, ουδέ ποτέ διέκοψε τις στενές επαφές με την γενέτειρα του. Τα τελευταία χρόνια κινείται συνεχώς. Τον συναντάς στο χωριό, στο Αργυρόκαστρο και πότε – πότε στην Αθήνα.

Είναι ο άνθρωπος που ο κάθε Σχωριαδίτης, ανά πάσα στιγμής, θα του τηλεφωνήσει να εκτελέσει για λογαριασμό του, κάποια υπηρεσία. Να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος, του νερού, φόρους, να τους στείλει διάφορα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις ή οτιδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο. Και ο Παντελής, αδιαμαρτύρητα, με σχολαστικότητα και ακρίβεια, αφιλοκερδώς, τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία, κάνει τα πάντα για να εξυπηρετήσει.

Γνώριζα ότι ήταν ένας άριστος συλλέκτης και αρχειοθέτης παλιών φωτογραφιών, αλλά έμεινα έκπληκτος όταν αντίκρισα την τεράστια συλλογή του με βίντεο που όλα τα τελευταία χρόνια, αθόρυβα καταγράφει με την κάμερά του: από χορούς, πανηγύρια, γάμους και κάθε άλλο κοινωνικό γεγονός.

Παλιότερα, το μικρό σπιτάκι του, κοντά στο παζάρι του Αργυροκάστρου, είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας και σε αποκούμπι για κάθε ταλαίπωρο συγγενή, φίλο ή συγχωριανό που, για κάποιο πρόβλημα θα κατέβαινε στην πόλη. Ο Παντελής θα ήταν πάντα εκεί, να βοηθήσει, να στηρίξει, να περιμένει και να ξεπροβοδίσει. Μέχρι και το ρόλο του κηδεμόνα ασκούσε, για παιδιά του χωριού που φοιτούσαν σε σχολές της πόλης.

Σημαντικότερες όμως, είναι οι υπηρεσίες που ο Παντελής προσφέρει, χρόνια τώρα στη σειρά στην εκκλησία του χωριού μας. Πιστός αντικαταστάτης του πατέρα του, του αείμνηστου δάσκαλου, Θωμά Λώλη, εκτελεί χρέη επιτρόπου, ταμία, συγχρόνως και νεωκόρου της εκκλησίας. Θα τον δεις πάντα δίπλα στον εφήμερο Ευθυμάκη Καλαμά, όχι μόνο στο χωριό μας, αλλά και στα γειτονικά χωριά.

Το έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια στην εκκλησία του χωριού μας, κάνει κάθε προσκυνητή, ρίχνοντας στο παγκάρι της εκκλησίας το φιλοδώρημά του, να είναι βέβαιος πως θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Ας ευχηθούμε στον ακούραστο συγχωριανό μας, ατέλειωτη διαδρομή στο έργο της κοινωνικής προσφοράς.

2
3
4

Σχετικά άρθρα: