Πρέπει να έχεις γερό στομάχι, για να ασχοληθείς με τα κοινά

 Πρέπει να έχεις γερό στομάχι, για να ασχοληθείς με τα κοινά

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Οι Δερβιτσώτες δεν ασχολούνται με «λόγια του μύλου», κάνουν έργο

Τους Δερβιτσώτες πάντα τους «τρώνε» τα χέρια για δουλειά. Ένα έργο αφήνουν, άλλο πιάνουν. Δε σιγούν. Η λέξη «εθελοντισμός» στο χωριό αυτό, είναι χειροπιαστή πράξη. Όχι λόγια του μύλου.

Το θετικό είναι, ότι το παράδειγμά τους, το ακολουθούν σταδιακά κι άλλα χωριά της περιοχής. Όλα μαζί, σε δύσκολη εποχή, προσπαθούν να δώσουν την έννοια της συνέχισης της ζωής στον τόπο μας.

Μέσα στην χαρά και τον ενθουσιασμό, ακούς την κακή γλώσσα να δυσφημίζει τους πρωτεργάτες: «Ο τάδε ή ο δείνα, δεν νοιάζονται για τον τόπο!!! Κάνουν, δήθεν, έργο, για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Για να αρπάξουν.»

Αυτά τα πονηρά, σκάρτα, διεφθαρμένα μυαλά, ενοχλούν, επηρεάζουν αρνητικά. Θέλουν να φρενάρουν την κινητοποίηση στα χωριά μας. Αποσκοπούν την αποτυχία των σοβαρών πρωτοβουλιών.

Από την δική μας πείρα, που την αποκτήσαμε κατά την κατασκευή, δύο έργων: πρώτα του μνημείου κι έπειτα της προτομής του Εθνομάρτυρα, Βασιλείου ΣΑΧΙΝΗ, σας ομολογούμε ότι, όποιος αναλαμβάνει πρωτοβουλία, επιχειρεί να κάνει έργο, μπαίνει πραγματικά σε μεγάλη περιπέτεια. Αγχώνεται, κουράζεται, σπαταλάει πολύτιμο χρόνο…

Κι όχι που δεν κερδίζει τίποτε, αλλά πληρώνει κι από πάνω. Και στο τέλος ακούει τις ανοησίες των επιτηδείων, που του ζητάνε λογαριασμό, ρέστα, χωρίς να προσφέρουν οι ίδιοι ούτε ένα ευρώ.

Πρέπει να έχεις γέρο στομάχι, μεγάλο χωνευτήρι, για να ασχολείσαι με τα κενά και να αντέχεις όλα αυτά.

Γιώργος Μύτιλης