ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ

(Ξεσυνέρια στην Βόρειο Ήπειρο, στον τόπο που αγαπάμε)

Η ξεσυνέρια είναι στη φύση του ανθρώπου.

Μιμείται, αντιγράφει, στην πορεία της ζωής του. Ότι κάνει ο διπλανός, θέλει να το κάνει και αυτός.

Είδε ο Γοραντζινός το Δερβιτσώτη να φτιάχνει δρόμο, γείτονα τον έχει, ακούγεται ως το χωριό του ο θόρυβος της εθελοντικής δουλειάς, ανασκουμπώθηκε κι αυτός.

«Έβαλαν» μια φωνή τα άτομα που ανέλαβαν την πρωτοβουλία και ανταποκρίθηκαν οι συγχωριανοί τους, οι οποίοι τους στήριξαν συγκεντρώνοντας το απαιτούμενο χρηματικό ποσό.

Κι έπιασαν δουλειά, πάνω στα Ραβένια, ο ένας μετά τον άλλο: κτίστης, ξυλουργός, μάστορας της σκεπής…  Στα χαλάσματα, στα κάποτε δωμάτια των χωριών,  δεσπόζει τώρα ένα υπέροχο, μεγάλο, ευρύχωρο δωμάτιο υποδοχής.

Οντάς με τα όλα του.

Τον βλέπεις – λένε – και χαίρεσαι. Ανοίγει η καρδιά σου!

Η σκυτάλη πέρασε και στο επόμενο χωριό. Στη Βάνιστα, στο «Μικρό Παρίσι». Αγόρασαν κι αυτού ξυλεία, την μετέφεραν στο Μοναστήρι, άνοιξαν τη χαλασμένη σκεπή, που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον εσωτερικό χώρο και την ανακαινίζουν.

Δρόμος που σε οδηγεί σε Μοναστήρι, που θα βοηθήσει να γίνει κάποια στιγμή η ανακαίνισή του. Κατασκευή δωματίου σε Μοναστήρι. Γενική επισκευή σκεπής Μοναστηριού …

… Σαν να είχαν κάνει συμφωνία οι κάτοικοι των τριών γειτονικών χωριών, για να προσέξουν – αυτή τη φορά – τα θρησκευτικά μνημεία που καταρρέουν. 

Σχετικά άρθρα: