Πρωτοβουλίες και εμπειρίες Δερβιτσωτών

Πρωτοβουλίες και εμπειρίες Δερβιτσωτών

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Του Σπύρου Ν. ΚΟΡΡΕ

Ένα από τα χαρακτηριστικά προσόντα των Δερβιτσωτών είναι το έντονο πνεύ­μα της πρωτοβουλίας για σημαντικά έργα ή προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση ή διεκπεραίωση. Θα αναφέρω μονάχα τρία παραδείγματα:

α) Το νερό της Δολιανής’: Οι κάτοικοι του χωριού, έως το 1926 προμηθεύονταν πόσιμο νερό από δύο φρέατα (σερτούς): αριστερά ήταν ο σερτός με το όνομα «Κα­λόγερος» και δεξιά ο «Δούκας». Το νερό του «Καλόγερου» ήταν το καλύτερο ενώ του «Δούκα» το μεταχειρίζονταν για ποτίσματα. Για να γλιτώσουν από τις τριχιές, τα χουνιά και τους κουβάδες οι Δερβιτσώτες αποφάσισαν να φέρουν στη μέση του χωριού το νερό της Δολιανής που ήταν αρίστης ποιότητας, άφθονο το χειμώνα και λιγοστό το καλοκαίρι. Αφού εξασφάλισαν τα χρήματα από τις προσφορές των πλου­σίων του χωριού και των ξενιτεμένων, ανέθεσαν το έργο σε Ιταλό εργολάβο και το πηγάδι στήθηκε στα πρώτα χαμηλά σπίτια του χωριού με τέσσερις κάνουλες. Με το άνοιγμα των συνόρων, ένα κλιμάκιο από Κύπριους εγκατέστησε σε τρεις μαχαλάδες τρεις βρύσες για καλύτερη εξυπηρέτηση του λαού.

Συρτός
Σερτός.

β) Ο ηλεκτροφωτισμός: Οι Δερβιτσώτες δεν περίμεναν να τους έρθει η σειρά από το Κράτος για να τους βάλει ηλεκτρικό φως στα σπίτια τους, αλλά ηλεκτροφω­τίστηκαν πρώτοι με τα χρήματα τους.

γ) Ετήσια σύμβαση για ιατρική περίθαλψη: Υπογράφονταν με ένα γιατρό από το Αργυρόκαστρο, ο οποίος έρχονταν στο χωριό και εξέταζε κάθε ασθενή δύο φορές την εβδομάδα. Αμείβονταν από την Επιτροπή του χωριού, η οποία εισέπραττε τα χρήμα­τα από τις πλούσιες οικογένειες του χωριού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απαλλάξει τους κατοίκους από τις σχετικές ταλαιπωρίες και τους φτωχούς από τις πληρωμές.

Η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι από τα εγκαίνια του υδραγωγείου του χωριού με νερό της Δολιανής.

1. Δολιανή λέγεται η τοποθεσία στη χαράδρα δεξιά της Σπαθιάς. Εδώ έχουν γίνει ανασκαφές και έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, όπως σφυρί πολιορκητικής χρήσης. Θραύσματα αγγείων, ένας αμφορέας του Γ ‘-Β’ αιώνα π.Χ. Αυτό επιβεβαιώνει την αρχαία καταγωγή των κατοίκων της περιφέρειάς μας, που στη νεολιθική εποχή ζούσαν στις σπηλιές.

(Από το βιβλίο: ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ)

08.02.2022 

Σχετικά άρθρα: