ΠΩΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Η ΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΔΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ

ΠΩΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Η ΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΔΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ

Ήταν το 1977.

Μετά από πολυήμερες δοκιμές, νυχτο – ξημερώματα πάνω στο χορό, ο όμιλος γυναικών της Δρόπολης, ενόψει του Φολκλορικού Φεστιβάλ τ’ Αργυροκάστρου, ήταν έτοιμος, ν’ ανέβει στη σκηνή.

Ασφαλώς, με την αδιαμφισβήτητη επιτυχία. Με την τέλεια προετοιμασία του, τη δεξιοτεχνία του, θα ενθουσίαζε, στο αρχαίο κάστρο, τους θαυμαστές. Θα τους έκοβε για πολλοστή φορά, ξανά μόνο για λίγο την ανάσα.

Ήταν η Ντίνα του Μήλου στην κορυφή του χορού. Η καλύτερη επιλογή – πρώτο μπόι, ευλύγιστο σώμα – με προσόντα καλλονής.

Η λάμψη όλη πάνω της!

Αυτή καθόρισαν οι ειδικοί, αποκλειστικά, να σύρει το δροπολίτικο χορό.

Ενώ, όλα ήταν έτοιμα και μετά από λίγες ώρες θα ξεκινούσε η εκδήλωση, ανώτατα κομματικά στελέχη έφεραν αντίρρηση. Παρενέβησαν στο φολκλόρ. Το ανέμισμα του μαντιλιού, δεν το εμπιστευόταν στην Ντίνα.

Ως μέλος θιγμένης οικογένειας, δεν άρμοζε να είναι η Νίνα στην κορυφή. Να την έβγαζαν από το χορό; Ήταν πλέον αργά. Να την έβαζαν στο τέλος; Θα φαινόταν ξανά.

Σκέφτηκαν να μπει κάπου ενδιάμεσα, ώστε να μην προσελκύει την προσοχή του θεατή. Να είναι αφανής.

Με παρέμβαση αρμοδίων από την πρωτεύουσα, που παρακολουθούσαν και συμβούλευαν όλο αυτό το διάστημα τον όμιλο, κατάφεραν – πάντως για το καλό του χορού – η Ντίνα να παραμείνει στην κορυφή.

Από πείσμα η πρωτοχορεύτρια έβαλε φτερά. Δε χόρεψε. Πέταξε πάνω στη σκηνή. Ήταν υπέροχη, καταπληκτική.

Με τα στριφογυρίσματα, «ζάλισε» τους θεατές, που χειροκροτούσαν αδιάκοπα. Δώρισε Μετάλλιο, γενικά, στον όμιλο και πρώτη θέση στο χορό.

Υστερόγραφο:

Για να συνοδεύσω το κείμενο, ζήτησα από τη Ντίνα φωτογραφία. Μάλιστα αυτή που χορεύει στην κορυφή. Δεν διαθέτει καμία. Φαίνεται τις εξαφάνισαν.

Δύσκολη εποχή!

Σχετικά άρθρα: