Πώς οι κάτοικοι του Βορείου Κοσόβου… έλυσαν το θέμα των λογαριασμών ρεύματος, δεν πληρώνουν από το 1999

Πώς οι κάτοικοι του Βορείου Κοσόβου… έλυσαν το θέμα των λογαριασμών ρεύματος, δεν πληρώνουν από το 1999

Τέσσερις δήμοι στο Βόρειο Κόσοβο δεν πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα από το 1999 όταν η περιοχή τέθηκε υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ.

Την ώρα που όλη η Ευρώπη έχει σοβαρό πρόβλημα με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τέσσερα… «γαλατικά χωριά» στο Βόρειο Κόσοβο αντιστέκονται.

Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών είναι στην πλειονότητά τους Σέρβοι. Η περιοχή το 1999 είχε τεθεί υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ οπότε και δεν πλήρωναν ρεύμα. Η κατάσταση συνεχίστηκε και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, αφού Πρίστινα και Βελιγράδι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν αν έχει τη δικαιοδοσία στο δίκτυο ηλεκτροδότησης η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Σερβίας ή η αντίστοιχη του Κοσόβου.
Έτσι οι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου βολεύτηκαν με τη διένεξη και για περισσότερα από 20 χρόνια δεν πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν υπάρχουν ούτε μετρητές κατανάλωσης

Στο βόρειο Κόσοβο τα περισσότερα σπίτια δεν διαθέτουν καν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, τα περίφημα «ρολόγια». Το 2013, στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της ΕΕ που κατέληξαν στην υπογραφή της Συμφωνίας των Βρυξελλών, έγινε η πρώτη προσπάθεια διευθέτησης του θέματος και το 2015 συμφωνήθηκε να συσταθεί μια ανεξάρτητη εταιρεία υπό την ονομασία «ElektoSever» η οποία θα αναλάμβανε την διανομή ηλεκτρικού ρεύματος και την πληρωμή των λογαριασμών.

Η εταιρεία αυτή δεν συστάθηκε ποτέ. Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι η σερβική κυβέρνηση ανέθεσε στην τουρκική εταιρεία παροχής υπηρεσιών KEDS την τοποθέτηση μετρητών στους σερβικούς Δήμους του Βορείου Κοσόβου, την καταγραφή της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και την πληρωμή των λογαριασμών.

Η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι απορρίπτει τη συμφωνία αυτή επισημαίνοντας ότι η Σερβία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο Κόσοβο.

Δεν συμφωνούν ούτε ποιος δίνει ηλεκτρικό ρεύμα στα χωριά

Η Πρίστινα και το Βελιγράδι δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε για το ποιος παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο Βόρειο Κόσοβο. Η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Σερβίας ισχυρίζεται ότι όλα τα νοικοκυριά στο Βόρειο Κόσοβο είναι συνδεμένα στο δικό της δίκτυο. Το ίδιο ισχυρίζεται και η Επιχείρηση ηλεκτρισμού του Κοσόβου. Η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στο Βόρειο Κόσοβο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και οι κάτοικοι της περιοχής κάθε άλλο παρά ανησυχούν για την διευθέτηση των διαφορών Βελιγραδίου και Πρίστινας.

dikaiologitika.gr

Σχετικά άρθρα: